У петак почиње Позоришни академски фестивал: Млади умјетници у размјени знања и вјештина

Миланка Митрић
У петак почиње Позоришни академски фестивал: Млади умјетници у размјени знања и вјештина

БАЊАЛУКА - Студенти драмских умјетности, који развијају и уче своје глумачке способности на академијама умјетности и факултетима у региону, своје вјештине подијелиће на фестивалу намијењеном академском позоришту - Позоришном академском фестивалу (ПАФ), који ће бити отворен у петак у Народном позоришту Републике Српске.

Ову позоришну смотру, која ће трајати до понедјељка организују Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и Центар за визуелну умјетност.

- ПАФ је осмишљен као фестивал академског позоришта, који ће на једном мјесту окупити студенте драмских умјетности академија и факултета из региона, са циљем да им пружи прилику за размјену знања, искустава и вјештина, као и за стварање нових умјетничких вриједности те промовише младе позоришне умјетнике и подстакне интензивнију сарадњу и јачање веза између Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и сличних образовних институција из окружења - саопштили су организатори.

Други фестивал угостиће преко стотину учесника, а публика ће, у оквиру богатог такмичарског програма, имати прилику да погледа шест представа.

Прва представа која ће бити одиграна је “Стаклена менажерија” Факултета драмских умјетности у Цетињу.

- Ова представа прати живот америчке радничке класе, која покушава да опстане упркос разним недаћама. Стаклена менажерија је у исти мах социјална, љубавна, породична, психолошка, али и поетска драма - наводе организатори о овој представи која је на програму у петак у 17 часова на великој сцени Народног позоришта Републике Српске.

Првог фестивалског дана, од 20 часова на сцени “Петар Кочић” биће изведена представа “Нора - Луткина кућа” Академије умјетности у Бањалуци.

- Заплети и расплети ове драме одвијају се током неколико дана за вријеме божићних празника, а сви велики проблеми једне породице стали су у једноставност отменог стана у норвешком граду. У овом дјелу преплиће се лична Норина, породична, али и друштвена драма те многа социјална питања. Савремена прича о младој жени која, спознавши себе и окружење у којем живи, одлучи да промијени свој живот - наводе организатори.

Након представа биће реализован округли сто, а програм ће бити настављен идућег дана, када је на програму представа “Секс, лажи и дивље гуске” Факултета драмских уметности у Београду, која ће бити одиграна у суботу у 20 часова, док ће “Љубав и кривица”, такође Факултета савремених уметности у Београду, бити одиграна у недјељу у 17 часова. Након поменуте представе, у 20 часова биће изведен комад “Зеко, зеко” Академије уметности у Београду.

Посљедњег фестивалског дана, у понедјељак, од 17 часова на програму је представа “Прљава” (Академија уметности у Новом Саду).

Након сваке представе биће реализован округли сто, а на фестивалу ће бити одржан и пратећи програм. Улаз на све програмске садржаје је бесплатан, а цјелокупан програм доступан је на званичним “Фејсбук” и “Инстаграм” страницама фестивала.

Награде најбољима, које ће бирати жири који ради у саставу Миљка Брђанин, Божидар Ђуровић и Божана Бијелић, биће додијељене у понедјељак у 21 час.

Пратећи програм

У оквиру пратећег програма у суботу у 11 часова на сцени “Петар Кочић” биће одржано јавно читање драмских текстова студената драматургије Академије умјетности Универзитета у Бањалуци. Након тога, од 14 часова биће одржано предавање “Позориште у савременом међувремену” професора Божидара Ђуровића. На затварању фестивала, у понедјељак у 21.30 часова биће одиграна представа у част награђених “Марсо” - пантомимска монодрама Николе Милаковића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана