У Паризу забрањено снимање акционих сцена

Агенције
У Паризу забрањено снимање акционих сцена

Париз - У страху да би глумци могли да буду замијењени с полицајцима, а филмске сцене јурњаве са правим, власти у француској пријестоници одлучиле су да драстично ограниче снимање акционих филмова у граду који је у прошлости био позорница многих незаборавних адреналинских секвенца.

Снимање сцена са полицијом или војском забрањено је након недавних терористичких напада у Паризу, у којима је 20 особа изгубило живот.

"Те сцене на јавним мјестима су проблематичне, јер би глумци у униформи могли да постану мета терористима. Могли би, такође, да изазову пометњу у народу у овом посебно осјетљивом тренутку", рекла је за агенцију АП представница париске полиције Силви Барно, која је задужена за давање дозвола за снимање у Паризу.

Она није знала да каже колико ће забрана бити на снази, али је навела да је атмосфера у граду прилично напета, са полицијом и војском које патролирају у најосјетљивијим мјестима, као што су простори око синагога, канцеларија медија и тржних центара.

"Фотогенични" Париз је једна од омиљених локација редитеља, не само француских већ и страних, посебно када је ријеч о сценама потјере.

Најновији блокбастер Лика Бесон "Луси", са Скарлет Јохансон у насловној улози, садржи јурњаву аутомобилима у близини "Лувра", сцену коју би данас, с обзиром на новоуведена правила, било немогуће снимити.

Ништа боље не би прошао ни прошлогодишњи научнофантастични трилер "На рубу времена" са Емили Блант и Томом Крузом, који је, такође, дијелом снимљен у француској пријестоници, као ни чувена сцена потјере минијем у филму "Боурнов идентитет" са Метом Дејмоном.

Због нових мјера своје планове је морало да промијени неколико продукција, укључујући и екипу филма "Flics Toyt Simplement " ("Једноставно пандури"), који је требало да садржи сцену с полицајцем испред школе.

У Паризу се ове недјеље одржава годишњи Сајам филмског снимања, чији се организатори надају да ће град и убудуће наставити да привлачи велике продукције, наводећи да је само прошле године дао дозволу за 1.159 филмских пројеката.

"Чак ни Стивен Спилберг, када би хтио да сними неку велику сцену са полицијом на улици, то сада не би могао да изведе", кажу званичници Париза, додајући да би посљедице нових мјера највише погодиле велике америчке продукције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана