У Паризу почео Сабор српских књижевника, издавача и туристичких мотива

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БЕОГРАД- У Паризу је почео Сабор српских књижевника, издавача и туристичких мотива, који је путем видео линка свечано отворио директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

Говорећи о томе како су српски књижевници у Француској утицали на ширење истине о догађајима из деведесетих, Гујон је рекао да је у вријеме када су Срби бомбардовани осиромашеним уранијумом, а Французи лажима о Србији и Србима, његов отац истину нашао у књигама српских писаца објављених у издавачкој кући „Лаш д'ом “, коју је водио покојни Владимир Димитријевић.

"Без дела Комнена Бећировића, Душана Батаковића, Косте Христића и других, истина се не би пробила у Француској и не би било просрпских књижевника попут Патрика Бесона, али ни мој отац не би могао да преноси нашој породици ту истину о Србији", рекао је Гујон, а саопштила Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Додао је да без тих сазнања можда не би основао хуманитарну организацију за помоћ Србима са Космета и да би његов животни пут био сигурно другачији.

"Зато сам захвалан српским писцима из дијаспоре који су пробијали медијску блокаду на Западу“, рекао је Гујон.

Сабор српских књижевника, издавача и туристичких мотива одржава се у цркви Свети Сава у Паризу, од 28. септембра до 2. октобра, а окупиће око 70 учесника из цијелог свијета.

Манифестацију су организовали Савез Срба Француске и удружење „Синги Арт - Мондо Култ“, а Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону финансира овај сабор трећи пут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана