У Новом Саду сутра изложба дјела Предића, Јовановића, Ел Грека...

Срна
Foto: срна

НОВИ САД- У Галерији Матице српске у Новом Саду ће сутра бити отворена јединствена изложба дјела великих домаћих и страних умјетника "Миграције у умјетности - умјетност миграција".

Јавности Србије први пут на једном мјесту биће представљена дјела националних великана ликовне умјетности Уроша Предића и Паје Јовановића, потом највећих европских сликарских имена Ел Грека, Елизабет Виже Лебрен и Марка Шагала, али и и савремених умјетника Младена Миљановића, Владана Јеремића, Рене Редле, Сафета Зеца и Таус Макачеве.

Изложба "Миграције у умјетности - умјетност миграција" истражује феномен друштвених миграција преиспитујући историјски и савремени контекст, као и разлоге и ефекте миграција на друштва и појединце, наведено је у саопштењу из Галерије Матице српске.

Идеја изложбе је да, у времену актуелне свјетске миграционе кризе, покуша да посматра, испитује и разуме овај феномен који погађа свако становништво и покреће многа етичка и културолошка питања.

Према мишљењу управнице Галерије Матице српске, Тијане Палковљевић Бугарски наведена Изложба "спаја неспојиво".

"Мислим, да ће она бити атрактивна за публику различитих опредељења, како за оне који воле нове технологије, тако и за оне који воле класично сликарство и савремену уметност. Ми доживљавамо ову изложбу као платформу за дијалог, за промишљање о феномену миграција, о нашем односу према мигрантима, а данас и о томе у којој мери су заправо миграције и кретање становништва промениле Европу", рекла је она.

Циљ изложбе није да понуди одређене ставове поводом феномена миграција, већ да кроз селекцију репрезентативних и занимљивих примјера умјетничког стваралаштва креира простор за друштвени дијалог о феномену, суочавајући се са појмовима попут страха, /одсуства/ емпатије, /не/разумијевања, контрадикторности и људскости.

Ауторски тим те изложбе чине: Данило Вуксановић, Јелена Огњановић и Лука Кулић, а прати је истоимени каталог и публикација "/По/гледи ка миграцијама. Есеји о феномену", аутора Алексеја Кишјухаса, Бранка Бешлина, Данила Вуксановића, Сандра Дебона, Јелене Огњановић, Луке Кулића и Владимира Гвоздена.

Изложба је настала је у сарадњи са Државном галеријом "Третјаков", Државним музејем лијепих умјетности "Пушкин", Народном галеријом Словеније, Народним музејем у Београду, Народним музејем Панчево, као и умјетницима Таус Макачевом, Сафетом Зецем, Младеном Миљановићем, Владаном Јеремићем и Реном Редле.

Ова изложба реализована је у оквиру програмског лука "Сеобе", Европске пријестонице културе, а њено одржавање омогућили су Министарство културе и информисања Србије, Фондација "Нови Сад - Европска пријестоница културе" и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са вјерским заједницама.

Изложбе ће на свечано бити отворена у 19.00 часова и трајаће до 30. априла./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана