У Нишу одржана свјетска премијера филма "33 анђела"

Срна
У Нишу одржана свјетска премијера филма "33 анђела"

НИШ- Свјетска премијера филма "Тридесет три анђела" о страдању више од 200 српске дјеце у нацистичким логорима у Норвешкој током Другог свјетског рата, аутора и продуцента Бранка Димовића Димеског, одржана је у Нишу у биоскопу "Вилин град".

Филм доноси свједочења логораша који су преживјели логоре смрти у НДХ, као и сродника страдале дјеце.

Снимање су подржале институције и појединци из Норвешке, Израела, Швајцарске, Републике Српске и Србије.

Прије премијере за филмску екипу је организован пријем у Градској кући, а угостила их је замјеник градоначелника Душица Давидовић.

Она је навела да је веома важно да се његује сјећања и преноси генерацијама које долазе.

Премијери су присуствовали гости из Норвешке. Јоханес Солберг, један од стручних сарадника у филму, рекао је новинарима да филм није значајан само са историјског аспекта већ говори и о односу два народа, Норвежана и Срба, како током Другог свјетског рата тако и сада.

Димески је рекао да је реализацију остварења подржао велики број потомака којима је истина о страдању њихових ближњих важна, наводећи да су неки послије 80 година сазнали истину.

На подручју општине Козарска Дубица снимљен је дио филма и свједочења потомака логораша с овог подручја који су током једног од најмрачнијих периода људске историје послати у норвешке "радне" логоре из којих се никада нису вратили.

О страдалничкој судбини својих предака говорили су Дубичани Богољуб Бањац, Гордана Латиновић и Горан Влајнић.

Редитељ филма је Горан Вукчевић, директор фотографије Дејан Тршић, косценаристи Милка Кајганић и Бранко Димовић Димески, стручни сарадници Јоханес Солберг, Јелена Стојковић, Ђорђе Бојанић, Бранислав Гајић и Александар Динчић, а музику су приредили Стела Торесен, Андреј Стојановић и Никола Митић.

Филм "Тридесет три анђела" у Београду биће приказан у петак, 20. октобра, у биоскопу "Балкан"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана