У музеју Житомислић отворена изложба 18 црногорских умјетника

Срна
У музеју Житомислић отворена изложба 18 црногорских умјетника

МОСТАР - У Музеју Житомислић отворена је изложба под називом “Но цонцепт” /Без концепта/, на којој су представљена дјела 18 младих црногорских умјетника.

Отварању изложбе синоћ је присуствовао и начелник општине Никшић Марко Ковачевић, који је истакао да су одлучили да афирмишу своје младе умјетнике и да их представе, не само Црној Гори, већ и региону.

“Нама су најближи сусједни градови поготово они у Херцеговини, а Манастир Житомислић је симбол обнове и поновног стварања тако да смо и ми симболично изабрали да сарађујемо са Музејом Житомислић и са Манастиром. И ми желимо да обновимо себе како је ова светиња себе обнављала ма колико да је лоше стање било у прошлости”, истакао је Ковачевић.

Он је додао да драгоцјеност каква је Музеј Житомислић подсјећа на мали Лувр.

“Част нам је што се наши млади умјетници овдје представљају. Градимо нови мост између Никшића и Мостара, а ту ће бити и други градови који се налазе између Никшића и Мостара. Неопходно је да се обнављамо и себе и умјетност као што је то урадио овај манастир”, рекао је Ковачевић.

Савјетник у Секретаријату за културу општине Никшић Милош Ненезић рекао је да је изложба “Но цонцепт” настала у склопу “Септембарских дана културе” када Општина Никшић обиљежава свој дан 18. септембар.

Он је навео да је у Музеју Житомислић представљено 18 дјела из савремене и модерне умјетности, фотографије и савремени видови умјетничког изражавања.

Игуман манастира Житомислић Данило Павловић рекао је да Музеј сарађује са различитим институцијама културе и да на тај начин промовише међурелигијску, међунационалну и интеркултуралну сарадњу.

“Први пут сада излазимо изван граница БиХ и први пут имамо госте са стране, односно из Црне Горе. Ових дана потписаћемо и меморандум о сарадњи са њиховом канцеларијом за културу и на тај начин наставити сарадњу са Никшићем”, истакао је игуман Данило.

Он је нагласио да је веома битно за манастирски музеј то што је ријеч о изложби савремене умјетности и младим умјетницима који се афирмишу.

“На тај начин хоћемо да правимо конекцију са умјетношћу. Ово јесте манастирски музеј, али не само сакралне умјетности”, рекао је игуман Данило.

Он је подсјетио да је иза Музеја Житомислић јако успјешна година у којој је остварена сарадња са музејима из Сарајева и Травника, сарадња са ХКД “Напредак”, са разним културним институцијама и удружењима која се баве старањем о дјеци без родитељског старања и дјеци ометеној у развоју.

“Ту су и бројне промоције и округли столови о разним темама, али увијек промовишући интеркултуралну сарадњу и актуелне теме када је у питању и теологија и живот уопште”, рекао је игуман Данило.

Пред Музејем Житомислић је низ догађаја, међу којима су прве промоција Зборника о Светом Фрањи на којој су радили теолози и социолози све три вјерске заједнице.

Након тога слиједи изложба фотографија Феђе Кларића, затим изложба слика Милене Шотра у сарадњи са Музејом Херцеговина из Требиња, као и изложба са Домом културе из Гацка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана