У МСУ РС 1.500 посјетилаца за седам дана

Агенције
У МСУ РС 1.500 посјетилаца за седам дана

Бањалука - За седам дана, колико траје изложба слика Саве Шумановића, Музеј савремене умјетности Републике Српске забиљежио је 1.500 посјетилаца, што ову изложбу, како наводе из Музеја, издваја у најзанимљивији пројекат у историји ове установе, преносе агенције.

Из Музеја савремене умјетности истичу да и висока јулска температура не спречава све генерације Бањалучана и бројне туристе да дођу на изложбу, те да се бар пола сата задрже пред платнима великог умјетника.

- Фотообјектив графичког дизајнера Музеја Немање Мићевића забиљежио је и деведесетпетогодишњег Бањалучанина Едхема Џабића, који, иако у тако позним годинама, није желио да пропусти “сусрет” са Савом Шумановићем у свом граду - наводи се у саопштењу Музеја савремене умјетности.

Изложбу Саве Шумановића, највећег сликара прве половине 20. вијека Музеј савремене умјетности Републике Српске приредио је у сарадњи са Галеријом слика “Сава Шумановић” из Шида поводом обиљежавања 70 година од смрти великог умјетника и 60 година постојања ове галерије.

У Бањалуци су представљена два ауторска пројекта Галерије слика из Шида - “Последња деценија” кустоса Весне Буројевић и “Сава Шумановић, лично, породично и национално” кустоса Радована Сремца.

Поставка садржи 46 уља на платну из посљедње деценије његовог стваралаштва, који је уједно и Шумановићев најзрелији опус.

Најзаступљенији мотиви су актови и пејзажи, међу којима се издвајају изузетне слике, попут “Русинке”, “Ашиковање”, “Модел у атељеу” и “Портрет девојчице у белој блузи”, као и мотиви мртве природе.

Кустос изложбе дјела Саве Шумановића бањалучке поставке је Лана Пилиповић.

Изложба ће бити отворена до 5. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана