У Мостару изложена скулптура вриједна 25 милиона долара

Независне
Foto: нн

МОСТАР - На Мостарском сајму изложена је свјетски позната скулптура балерине француског умјетника Ед-гара Дегаса вриједна 25 милиона долара, а уз њу су изложене умјетнине вриједне око 200 милиона КМ у вла-сништву предсједника "М.Т. Абрахам" групације Амира Гроса Кабирија.

Иако је фотографисање умјетнина строго забрањено, бројни гости су уживали у познатим умјетничким дјелима, а посебну пажњу свакако је плијенила и бројне комен-таре публике изазвала управо скулптура балерине која је једина изложена за живота Едгара Дегаса, једног од нај-познатијих француских и европских импресиониста.

Он је био опчињен балеринама и познат је по дјелима балерина, а скулптура која је изложена у Мостару је приликом прве изложбе, за вријеме умјетничког живота иза-звала праву револуцију у умјетности.

Дегас је урадио скулптуру четрнаестогодишње дје-војчице и обукао јој праву хаљину и перику од праве ко-се те ципелице за балерине, што је шокирао критику тога времена, јер, како наводе историчари умјетности, то је тада схваћено вулгарним и неукусним.

У то вријеме су, као се наводи, њено натуралистичко ли-це називали свакаквим именима, док је било оних који су се дивили таквој грациозности и начину на који је приказао дјевојчицу која управо постаје жена. Балерина Едгара Дегаса, која је изложена у Мостару, била је изложена у респектабилним умјетничким галеријама широм свијета, а њена тржишна вриједност, с обзиром на то да је ријеч о оригиналном одливку, процјењује се на око 25 милиона долара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана