У Москви сахрањен истакнути композитор Едуард Артемјев

Срна
У Москви сахрањен истакнути композитор Едуард Артемјев

МОСКВА - Истакнути руски филмски композитор Едуард Артемјев сахрањен је данас на московском Вагањковском гробљу.

Помену у Храму Великог Вазнесења за Артемјева који је умро у 86. години, присуствовале су његове бројне колеге из области културе и умјетности, укључујући породицу истакнутог руског режисера Никите Михалкова, министра културе Олгу Љубимову.

Едуард Артемјев, носилац Ордена Херој рада Русије, умро је 29. децембра.

Телеграме саучешћа поводом његове смрти упутили су, између осталих, предсједник Русије Владимир Путин, руски премијер Михаел Мишустин, Његово преосвештенство патријарх московски и све Русије Кирил.

Министар културе Љубимова истакла је непроцјењив допринос овог композитора у развоју музичке умјетности Русије.

Изванредан дар Артемјева истакла је и портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова, која је на свом "Телеграм" каналу написала да је умро велики руски композитор, те подсјетила да је само пар седмица раније у Кремљу одржан концерт посвећен његовом генијалном стваралаштву.

Савјетних руског предсједника за питања културе и умјетности Владимир Толстој истакао је да је Артемјев био геније и да је његов одлазак велики губитак за руску културу, преносе руски медији.

Руководилац Савеза кинематографа Русије, режисер Никита Михалков истакао је да је Артемјев био његов близак друг, велики композитор и изузетан човјек који никада није говорио о другима ниједну ружну ријеч.

Артемјев је писао музику, између осталог, и за бројне филмове Никите Михалкова, међу којима су "Сибирски берберин", "Варљиво сунце", "Робиња љубави", "Свој међу туђима, туђи међу својима".

Специјални представник руског предсједника за међународну културну сарадњу Михаил Швидкој назвао је Артемјева најсвјетлијим и необично дирљивим човјеком, чијим је одласком руска култура претрпјела незамјенљив губитак.

Руски патријарх Кирил истакао је да стваралаштво овог изузетног композитора познају, цијене и воле милиони људи у свијету, да се може рећи да је још за живота постао цијењени класик који је био обдарен изузетним композиторским талентом и суптилним осјећајем љепоте.

-Његова музика се не чује само на филмовима, уврштеним у златни фонд свјетске кинематографије, већ и на бројним значајним државним и друштвеним догађајима, надахњујуи срца људи да стреме ка доброти и правди - навео је патријарх.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана