У Љубљани отворена изложба о српском модернизму 1880-1950

Tanjug
У Љубљани отворена изложба о српском модернизму 1880-1950

ЉУБЉАНА - У Народној галерији Словеније у Љубљани свечано је отворена изложба "Српски модернизам 1880-1950 из колекције Галерије Матице српске", коју ће посетиоци моћи да погледају до 3.маја.

- Важност вечерашњег догађаја на првом месту лежи у чињеници да је изложба јасан показатељ уметничког и културног стваралаштва у периоду 1880-1950. године, током којег можемо пратити развој модернистичких идеја и уметничких концепата. Изложбом је представљен један исцрпно истражен историјски и културни период наше земље - рекао министар културе и информисања Владан Вукосавлевић, који је синоћ изложбу отворио заједно са словеначким колегом Зораном Позничем.

Према ријечима Вукосављевића, на овој изложби су исказани високи домети српског модернизма и свједочанство је о дјелима једне изузетне епохе у српској умјетности.

Министар је напоменуо да су сликарство и књижевност обиљежили српску културу у првој половини 20. вијека, те да зато изложба тематизује период модерне.

Према његовим ријечима, изложба указује на преплитања више културних простора будући да „модернистички дискурс не познаје вештачки наметнуте границе".

Вукосављевић је истакао да дјела представљена на изложби показују однос према духовним вриједностима тадашњег времена, али и према укупној умјетничкој и културној продукцији.

- Оно што ми данас баштинимо као културно наслеђе пређашњих генерација, вредности су које су у времену у којем су настајале биле савремена уметничка продукција. Управо то нас наводи на дивљење према постигнутим високим дометима Модерне на нашим просторима, имајући у виду да стање културног система на најсликовитији начин сведочи о стању читавог друштва. Стога смо данас у обавези да према тим вредностима имамо изграђен и савремен однос, јер једино вреднован и контекстуализован однос према културној баштини даје неопходан импулс данашњим генерацијама - рекао је министар.

Истакао је да нас само „жив" и креативан однос према културном наслеђу чини достојним њеног баштињења.

Вукосављевић је подвукао колики је значај развоја публике коју савремена културна политика и менаџмент у култури виде као важан сегмент дјелатности музеја и осталих институција културе, као и да велику важност нових читања историјских умјетничких токова има управо публика и не искључиво научни и струковни кругови.

- Данас, више него икада, чини се да је битно на успешан начин комуницирати са публиком, из разлога да овакве и друге квалитетне пројекте у области културе не бисмо организовали само за узан круг познавалаца и љубитеља уметности - нагласио је он.

Како је навео, заједничка продукција Народне галерије Словеније у Љубљани и Галерија Матице српске из Новог Сада показује разумевање савременог тренутка у којем су копродукција и партнерство један од императива нашег времена, и добар је пример успјешне сарадње словеначких и српских установа културе.

Сарадња две установе уједно осликава и веома добре односе министарстава културе Словеније и Србије, казао је Вукосављевић.

Скрећући пажњу присутнима на посебност културе и умјетности, министар је рекао: „Политичка историја појединцима и друштвима свира мелодије и тонове одређеног квалитета, а културна историја свира сасвим другачије тонове и мелодије. На нама је да одлучимо које ћемо мелодије слушати и у којима ћемо уживати".

Захваливши се у име Министарства свима који су учествовали у организацији и реализацији пројекта којим су представљена дјела српских умјетника из доба модерне, Вукосављевић је закључио:

- Надамо се, и желимо да верујемо, да ће та сарадња како време пролази ићи искључиво узлазним током и бити изнијансирана најсветлијим и најтоплијим бојама и тоновима које култура може да пружи.

Министар културе Словеније Зоран Познич истакао је да изложба на најбољи могући начин презентује сарадњу и разумевање две земље, показује да српски и словеначки уметници „исто мисле, сањању, исте ствари их инспиришу, што најбоље говори да припадамо истом културном простору и цивилизацији".

Управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски нагласила је да се представљањем сопственог културног насљеђа упознаје и насљеђе других европских народа, а тако „развија свест о сличностима и разликама, особеностима националних култура, али и заједничким вредностима".

Према њеним ријечима, на тим идејама настала је изложба „Српски модернизам 1880-1950 из колекције Галерије Матице српске".

Директорка Галерије др Барбара Јаки указала је на комуникацију у области културе и умјетности коју је Словенија остварила током година са нашим музејима и изразила задовољство што је успостављена добра сарадња две институције и што је она донијела добар резултат.

- Верујемо да смо поставили добар темељ будућој сарадњи и размени знања, уметничких радова и стручњака из области културе - закључила је она.

Изложба обухвата 86 уметничких дела - 75 слика, седам скулптура и четири графике и свеобухватно илуструје српску ликовну умјетност, њене узоре, опредељења и домете од последњих деценија 19. века до средине 20. века.

Кроз дела 50 аутора, изложба указује на развојни пут српске ликовне уметности од идеја реализма, импресионизма и симболизма до актуелних експресионистичких и интимистичких израза исказаних кроз религиозне и историјске композиције али и теме портрета, пејзажа, акта и ентеријера.

Током посјете Словенији, министар Вукосављевић обићи ће Словењ Градец и том приликом се састати са градоначелником Тиленом Клуглером. Такође, биће уприличен пријатељски сусрет са министром културе Словеније Зораном Познићем као и обилазак Постојне.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана