У Котор Варошу отворена изложба посвећена Петру Кочићу

Срна
У Котор Варошу отворена изложба посвећена Петру Кочићу

КОТОР ВАРОШ - У Српцу је отворена изложба “Слобода је узвишена мајка правде - ново читање Петра Кочића”, чији је аутор Негосава Стјепановић, директор Народне библиотеке Зворник.

Стјепановићева је синоћ рекла да је изложба један вид позива на враћање читања Кочића, који је безвременски и да се, посебно млађе генерације, врате причи о овом књижевном великану.

“Народна библиотека Зворник је ову изложбу направила 2020. године, а претходила јој је књига под називом жПреписка Петра Кочићаж у којој су објављена његова писма бројним значајним личностима тог времена и његовој супрузи Милки”, нагласила је Стјепановићева.

Она је рекла да је циљ изложбе да се мотивишу сви, а посебно млађи нараштаји да се врате читању Кочића и да више знају о овом влеиком српском књижевнику.

“Видимо да многе школе носе име овог књижевног великана, али исто примјећујемо да ученици о њему немају довољно знања”, истиче Стјепановићева.

Она је подсјетила на неке важне детаље који Кочића постављају на врх пирамиде значајних српских књижевника, истакавши да се ту посебно издваја његова борба за очување нашег језика.

“Кочић је био неко ко је у књижевност увео српског сељака, неко ко се борио да сачува српски језик под најездом туђица, посебно германизама. Ми и сада имамо проблем у очувању нашег језика, а ако имамо у виду колики је значај језика као дијела идентитета једног народа, онда знамо колики је то проблем. Петар Кочић је био велики борац за правду. Стварао је одличну прозу, а опробао се и у лирици и драми”, истакла је Стјепановићева.

Посјетиоце је, у име организатора изложбе, поздравио директор србачке библиотеке Бранко Савановић, поручивши да је Кочић књижевник, политичар и народни трибун који је дао велики допринос јачању националног освјештавања нашег народа.

Библиотекарка Бранка Санчанин, која је говорила о Кочићевом лику и дјелу, истакла је да је потребно да српски народ више пажње посвети својим књижевницима који су симбол националне културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана