У Кнез Михаиловој Иво Андрић, Лотика и Фата

Срна
У Кнез Михаиловој Иво Андрић, Лотика и Фата

Београд - У центру Београда данас су своју туристичку понуду, у оквиру манифестације "Дани Српске у Србији", представиле општине Вишеград, Зворник, Фоча, Рогатица и Модрича, град Бијељина, као и Бања Дворови и Етно-село "Станишићи".

Штанд код чесме у Кнез Михаиловој улици привукао је пролазнике богатом понудом ових општина, као и перформансом младих глумаца из Вишеграда, који су представљали писца Иву Андрића и ликове из његових дјела - Лотику и лијепу Фату Авдагину, те дијелили конфете са цитатима из Андрићевих дјела, али и колаче, гурабије, ванилице, кифлице...

Пролазнике у централној београдској улици привукла је и изложба слика младих умјетника из Зворника из сликарске радионице "Палета", коју чине платна дугачка 40 метара, настала протеклих шест година на манифестацији "Зворничко љето", а млади полазници радионице на лицу мјеста су сликали своја дјела, тако да су Београђани могли да се увјере у њихов таленат.

Штанд Републике Српске посјетили су и странци, који бораве у Београду, а који су се сликали са глумцима из Вишеграда.

"Дане Српске у Србији", својом посјетом штанду, увеличали су и предсједник Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац и замјеник српског тужиоца за ратне злочине Миољуб Виторовић.

Штрбац је изразио жаљење што Срби из Хрватске не могу да на овај начин у Кнез Михаиловој улици у Београду представе туристичке љепоте и атракције својих крајева, одакле су морали да оду.

"Зато се радујем када дође било ко од наших Срба, јер тако и треба да се повезујемо, да то буде једна држава као што смо један народ, а и вјера нас повезује", рекао је Штрбац Срни.

Он је изразио жељу да Срби из Србије "навале на туристичке дестинације у Републици Српској", којих има много.

Директор Туристичке организације Вишеграда Оливера Тодоровић рекла је Срни да је Вишеград посљедњих година у жижи интересовања бројних туриста, не само из Србије, која је најближа и сматра се братском земљом, него и на мети бројних туриста из свијета.

Она је навела да је Вишеград коначно заокружио стару туристичку жељу, такозвани "чаробни туристички круг", што значи да се од прошле године у овај град може доћи и возом "ћиром", што је остварење "Тарабићевог пророчанства".

"Треба доћи у Вишеград и осјетити посебне чари које пружа Андрићград као најновији туристички производ, магнет за бројне туристе, бити свједок реконструкције Ћуприје на Дрини и уживати у бројним туристичким атракцијама, као што су вожња бродовима по језеру до Перућца, обићи четири манастира, пецати и осјетити `андрићевски дух`, којег је Вишеград препун", навела је Тодоровићева.

Директор Туристичке организације Зворник Славица Андрић рекла је Срни да се Зворник представио Београђанима изложбом сликарске радионице "Палета", гдје су осликане теме из ове општине, туристички потенцијали и личности.

Она је навела да Зворник у својој туристичкој понуди има ријеку Дрину, Зворничко језеро, које је богато рибом, као средњевијековну тврђаву Ђурђев град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана