У Хрватској након дуге и тешке болести преминуо Предраг Матвејевић

klix.ba
У Хрватској након дуге и тешке болести преминуо Предраг Матвејевић

Загреб - Након дуге и тешке болести преминуо је истакнути интелектуалац хрватског, талијанског и босанскохерцеговачког поријекла Предраг Матвејевић.

Један од најважнијих интелектуалаца Балкана, али и Европе, преминуо је у четвртак око 14 часова у Загребу, у 85. години, пише vecernji.hr.

Предраг Матвејевић, босанскохерцеговачки и хрватски писац је један од најзначајнијих публициста у Југоисточној Европи, велики познавалац Медитерана, хуманист, комунист и космополит, рођен је 1932. године у Мостару, гдје је похађао основну и средњу школу. Студије романистике започео је у Сарајеву, а завршио у Загребу.

Докторирао је 1967., с дисертацијом о пригодном пјесништву, на престижном париском универзитету Сорбони (из компаративне књижевности и естетике), гдје је такође одбранио хабилитацију за редовну професуру (1994).

Предавао је француску књижевност на Филозофском факултету у Загребу (1959-1991). Године 1989. основао је југославенску политичку партију УЈДИ. Године 1991., за вријеме рата у Хрватској одлучио је емигрирати и изабрао положај "између азила и егзила".

На изборима у Хрватској године 1992. био је службени кандидат за хрватски Сабор на изборној листи пројугославенске партије СДУ др. Бранка Хорвата. Настанио се најприје у Француској, затим у Италији.

На Новој Сорбонеи (Paris III) предавао је на Одсјеку за општу и компаративну књижевност. Од 1994. до 2007. године био редовни професор на славистици римског универзитета "La Sapineza ". Био је гостујући професор на разним универзитетима: New York Univercity (1982), École des langues orienales (1991), Université catholique de Louvani (2000).

17. јануара 2014. Предрагу Матвејевићу је у Загребу уручено признање "Почасни грађанин града Сарајева", које му је додијелила градска скупштина Сарајева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана