У Херцег Новом одржано вече "Од Крајине до Украјине"

Срна
У Херцег Новом одржано вече "Од Крајине до Украјине"

ХЕРЦЕГ НОВИ- У порти Храма Светог Спаса у Херцег Новом девете вечери "Трга од ћирилице" под називом "Од Крајине до Украјине", приказано је неколико документарних филмова који говоре о рату и животу након рата у Крајини.

Предсједник Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је синоћ публици да је стављањем Крајине под заштиту УН и почео пад Крајине.

Он је указао да је Хрватска, према посљедњем попису, изгубила око милион становника од 1991. године, а пола од тога су убијени или протјерани Срби.

Штрбац је објаснио да ове вечери он "враћа дуг" блаженопочившем митрополиту Амфилохију и оцу Радомиру Никчевићу, који су још 1998. године финансирали и објавили "Веритасова" издања и на тај начин дали допринос да цијели свијет буде обавијештен о злочину који је почињен над Србима у Крајини.

Научни сарадник у Институту за савремену историју у Београду Немања Девић говорио је о историјату Крајине, а редовни професор на Православном богословском факултету у Фочи Дарко Ђого говорио је о садашњости и прошлости у руском народу, као и данашњим проблемима у Русији и Украјини.

Ово инспиративно предавање изазвало је овације херцегновске публике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана