У Хашанима одржана књижевна колонија Ријека мисли

СРНА
У Хашанима одржана књижевна колонија Ријека мисли

Нови Град - У Хашанима, родном мјесту књижевника Бранка Ћопића, данас је одржана Шеста књижевна колонија "Ријека мисли" коју организује Театар "Сцена" из Новог Града.

Учесници су се и ове године прво окупили код рушевина Ћопићеве родне куће гдје је извршни директор "Сцене" Срећко Марчета подсјетио да је књижевна колонија настала као потреба афирмације младих писаца.

"Данас смо на светом мјесту наше књижевности и овом манифестацијом доприносимо да се од заборава сачувају лик и дјело великог књижевника", рекао је Марчета.

Начелник општине Крупа на Уни Гојко Кличковић каже да је крајње вријеме да се једном за сва времена обиљежи мјесто гдје је рођен Бранко Ћопић.

Он је учеснике Колоније упознао о пројекту спомен-подручја "Башта сљезове боје" за који је урађен регулациони и просторни план, а у току је израда урбанистичког и еколошког плана.

"Спомен-подручје које ће у више цјелина обухватати 38 хектара и чији ће центар бити управо родна кућа Бранка Ћопића трајно ће сачувати успомену на Бранка", навео је Кличковић.

Он је подсјетио да је Скупштина општине Крупа на Уни, поводом 100 година од Ћопићевог рођења, 2014. годину прогласила годином Бранка Ћопића, те да је у јуну у Београду одржана донаторска вечера чији је циљ био, прије свега, афирмација пројекта спомен-подручја.

Кличковић је рекао да ће 100 година од Ћопићевог рођења бити обиљежено 16, 17, 18. и 19. октобра за када је планирано више манифестација.

Књижевник и драмски умјетник Енес Кишевић истакао је да је имао срећу и част да је познавао Бранка Ћопића са којим је наступао по домовима културе и школама у бившој Југославији.

"Бранка сам гледао као светињу. Кад сам као гимназијалац долазио на Мраковицу гдје ми је уручена награда, упознао сам га и одлучио да ћу ићи његовим путем. Ријеч је наше највеће добро и највеће зло. Ријечима треба доносити мир и разбор, а Бранко је био од таквих писаца", рекао је Кишевић.

Код остатака Бранкове куће он је прочитао Ћопићево писмо Зији Диздаревићу убијеном 1942. године у Јасеновцу, прозни текст "Магарећа памет" и пјесму "Уно водо".

Кишевић каже да је и раније, са Ћопићем, долазио у Хашане и да ће се поново радо одазвати позиву.

У спомен-школи "Бранко Ћопић" у Хашанима, уз своја дјела, Кишевић је говорио и анегдоте из Ћопићевог живота.

Директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Желимир Радиновић први пут је учествовао у раду Колоније. "Овдје поред Ћопићеве куће видимо како је живот пролазан и колико се све руши и сруши, а оно што остаје су универзалне вриједности - Бранко је наша универзална вриједност", рекао је он.

Како је данас речено, у Специјалној библиотеци биће урађена аудио књига са Шесте књижевне колоније у Хашанима.

Пјесме написане поводом 100 година од рођења Бранка Ћопића данас су говорили ученици Основне школе "Бранко Ћопић" из Доњег Дубовика.

У раду Књижевне колоније учествовали су и Гордана Савић из Новог Града и Слободан Репак из Двора у Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана