У Грачаници у петак почиње међународни филмски фестивал

Срна
Foto: скриншот

ГРАЧАНИЦА- Седми Косово и Метохија међународни филмски фестивал биће одржан у Грачаници од 19. до 21. новембра, најављено је из Дома културе у Грачаници.

Фестивал организује Европски културни форум и Дом културе из Грачанице под покровитељством Министарства културе и информисања Србије.

Током Фестивала биће приказано девет домаћих и страних филмова који су изазвали велику пажњу и постигли велику гледаност у биоскопима, а биће представљен и програм посвећен најмлађим гледаоцима.

Фестивал ће свечано отворити нови филм Срђана Драгојевића "Небеса", који је свјетску премијеру имао у главном такмичарском програму Филмског фестивала у швајцарском граду Локарно.

Ријеч је о провокативној комедији о изазовима хришћанства у 21. вијеку и томе како права, аутентична чуда, послата људима са небеса, данас код њих могу изазвати забуну и често супротан ефекат.

Пред публиком ће се наћи и филм у режији Драгана Бјелогрлића "Тома", једно од најгледанијих домаћих остварења ове године које представља импресионистички портрет Томе Здравковића, приказује његове почетке, врхунац славе и љубави које су га инспирисале за неке од највећих хитова, као и однос са пријатељима у ондашњем умјетничком миљеу.

На репертоару је и "Вампир", домаћи арт-хорор филм режисера и сценаристе Бранка Томовића, који игра главну улогу. Остварење говори о Арнауту, који, након што је присуствовао злочину у Лондону, жели да се склони на неко вријеме и долази у мало удаљено село у Србији.

Од страних филмова на Фестивалу ће бити приказани филмски хитови: "Мејнстрим", "Вјечни" и "Веном два".

У програму за дјецу Фестивала биће приказана три нова анимирана филма синхронизована на српски језик, и то "Дизнијева" авантура "Непоправљиви Рон", руска бајковита прича "Моје слатко чудовиште" и премијерно "Чаролија мјесеца", чија се биоскопска дистрибуција тек очекује.

Фестивал ће бити одржан у Дому клутуре у Грачаници, уз поштовање препоручених епидемиолошких мјера, а дио програма овогодишњег фестивала биће приказан и у Културно-просветном центру "Божидар Митровић Шандор" у Шилову, као и у Дому културе "Радомир Поповић" у Ранилугу.

Посјетиоци морају имати потврду о вакцинацији или негативан пи-си-ар тест не старији од 72 часа, негативан антиген брзи тест не старији од 48 часова или доказ да је особа пребољела ковид 19, док за дјецу до 16 година ова правила не важе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана