У главном програму Битефа 12 представа

Taнјуг
У главном програму Битефа 12 представа

На овогодишњем Међународном позоришном фестивалу Битеф, под слоганом "Тешко је бити", који ће бити одржан од 22. септембра до 1. октобра, у главној селекцији биће приказано 12, умјесто 11 представа - по четири из Србије, региона и из иностранства, најавила је селекторка фестивала Ања Суша.

Суша је истакла да потврђено да ће се у главној селекцији наћи и представа "Мандић строј" Бојана Јаблановеца (Словенија), у извођењу Марка Мандића.

"Духовит ауто-ироничан пројекат Мандића представља компилацију драмских улога које је он остварио од 1996. до 2010. године, а репертоар му је разнолик", рекла је Суша на конференцији за новинаре, додајући да у представи активно учествује и публика.

Што се буџета тиче, Суша је нагласило да је за Битеф издвојено 30 милиона динара, што је за 57 одсто мање него 2008. године, а да је од те суме 20 милиона селекторима било на располагању.

Она је казала да је за некога ово много новца, али да је у односу на обиљежавање Миланског едикта или на фестивалско тржиште мала свота, наводећи да се за Љубљански фестивал издваја милион евра.

"Представе на које је Битеф навикао имају своју цену, а она је око пет до седам милиона динара. Без обзира на све тешкоће, задовољни смо програмом и Битеф неће изневерити своју досадашњу традицију", рекла је Суша, оцијенивши да је Фестивал дотакао доњу границу што се буџета тиче.

Суша је примјетила да је Битеф фестивал који тражи "државну бригу", а ако га "бацимо на улицу" у потрагу за спонзорима следује му самоукидање или измјену његовог идентитета.

Она је објаснила да је ове године инспирација за слоган дошла од назива мађарске представе

"Тешко је бити Бог" и да се "лепо уклопила са нашом актуелном ситуацијом како у позоришту и култури, тако и у друштву", додајући да се на основу тога некако слоган сам наметнуо.

Директорка фестивала Јелена Кајго прецизирала је да је Град дао 17,5 милиона динара, Министарство културе 10,5 милиона, док је Војводина издвојила 2,5 милиона динара, као и да су спонзори помогли.

Фестивал ће, како је и раније најављено, бити одржан на више локација, у Позоришту на Теразијама, гостоваће група Gob Squad из Берлина са представом "Before Your Very Eyes", рађеној у копродукцији са театром Campo из Белгије, која ће отворити фестивал.

Затварање ће у за то специјалном простору обележити славни мађарски аутор Корнел Мундруцо са представом "Тешко је бити Бог" у изводењу Proton Cinema + Theatre из Будимпеште.

Ове године Битеф ће имати традиционалне пратеће програме Битеф полифонију, Битеф на филму, али ће бити отворена и једна изложба под називом "Тешко је бити...у времену".

Умjетнички директор и селектор фестивала Јован Ћирилов истакао је да су у избору 12 представа он и Суша "отворили четворо очију" вођени британском пословицом "нисам довољно богат да купујем јефтине ствари".

Он је представио међународни жири којим ће предсjедавати Кристијан Холцхаунериз Њемачке. Чланови жирија су и редитељка из Литваније Јана Рос, позоришни критичар и новинар из Загреба Игор Ружић, позоришни редитељ из Србије Андраш Урбан и драмски писац и драматург такође из Србије Филип Вујошевић.

Конференцији су присуствовали представници Института "Гете" и Француског института, који помажу долазак иностраних представа на Битеф, као и један од спонзора "Јат ервејз".

Организатори су рекли да дуги низ година није мењана цијена карата за фестивал, које се крећу од 800 до 2.000 динара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана