У Добоју отворена изложба поводом 80 година од смрти Јована Дучића

Срна
У Добоју отворена изложба поводом 80 година од смрти Јована Дучића

ДОБОЈ - У Добоју је вечерас отворена изложба “Срце се светој речи отвори” поводом 80 година од смрти српског пјесника и дипломате Јована Дучића.

Аутор изложбе библиотекар Аница Марић рекла је новинарима да је у Народној библиотеци представљен Дучићев књижевни и дипломатски рад на 20 паноа и 12 изложбених витрина.

“Представљена је и једна књига његових сабраних дјела. То је трећа и четврта књига из циклуса жЦарски сонетиж и жПлаве легендеж и издање путничких писама градова и химера коју је објавио у издању Српске књижевне задруге 1940. године”, изјавила је Марићева.

Она је појаснила да назив изложбе “Срце се светој речи отвори”, носи по стиху који је Дучић у пјесми “Коб” посветио пјеснику и дипломати Милану Ракићу поводом његове смрти.

Библиотекар Тања Даничић, која у добојској библиотеци од 1996. године, рекла је да се данас слабо читају Дучићева дјела, између осталог, јер више нису уврштена у обавезну школску лектиру.

Она је истакла да упркос томе, библиотекари и даље нису заборавили на којој полици стоје Дучићеве књиге, од којих је издвојила оне прозне.

Директор Народне библиотеке Вукосава Софренић позвала је грађане да посјете изложбу и упознају се са неким новим детаљима из живота Јована Дучића.

Изложбу је организовала Народна билиотека у Добоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана