У Ћопићевим Хашанима одржана 8. Књижевна колонија

Срна
У Ћопићевим Хашанима одржана 8. Књижевна колонија

Крупа на Уни - У Хашанима, родном мјесту књижевника Бранка Ћопића у општини Крупа на Уни, данас је одржана 8. Књижевна колонија "Ријека мисли" гдје је учествовало 15 писаца из Приједора, Дервенте, Бањалуке, Босанске Крупе и Новог Града.

Извршни директор театра Сцена из Новог Града и један од идејних твораца књижевне колоније Срећко Марчета рекао је да је циљ ове манифестације окупљање недовољно афирмисаних писаца.

"Сваке године окупљамо се у спомен-школи коју је похађао Бранко Ћопић што је за учеснике својеврсно свето мјесто које сјећа на њега", рекао је Марчета.

Анела Сејарић-Вујиновић први пут је учествовала у раду колоније и нада се да ће бити у Хашанима и убудуће на оваквим скуповима.

"Ћопић је писац уз чија дјела смо одрастали. Ја сам идејни творац жМајских сусретаж који се 13 година одржавају у Приједору и служе за промоцију младих писаца. У Хашанима на књижевној колонији такође има младих писаца па има сличности између ове двије манифестације", изјавила је она.

Едина Герзић из Босанске Крупе такође је први пут ове године учествовала у раду колоније.

"За мене је Ћопић један од писаца који је изградио наше дјетињство и треба да живи сјећање на њега јер у његовим дјелима нема мржње већ само истинске љубави што нам данас стварно треба", рекла је Герзићева.

Осим њих стихове су данас на поетском часу у спомен-школи "Бранко Ћопић" говорили и Сузана Ступар, Александра Мариловић, Гордана Савић, Кристина Плавшић, Биљана Бера, Никола Дакић, Зоран Плавшић и Ирена Станковић.

Глумац драмске радионице "Бранко Ћопић" из Доњег Дубовика Игор Кондић говорио је дио текста представе "Доживљаји мачка Тоше" који је адаптирао Срећко Марчета, а Ирена Станковић је за ову прилику припремила неколико афоризама из Ћопићевог живота који су послужили као увод у књижевни час.

Учесници колоније посјетили су и мјесто гдје су остаци Ћопићеве родне куће у Хашанима.

У склопу Књижевне колоније "Ријека мисли" одржано је неколико радионица, а наредне седмице ће бити одржано вече поезије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана