У Бриселу изложба о Иви Андрићу

Срна
У Бриселу изложба о Иви Андрићу

Београд - У Мисији Србије у Бриселу 18. октобра биће отворена изложба "Иво Андрић писац и/или дипломата", у организацији Музеја града Београда.

Изложбом посвећеној Андрићу, чији је аутор музејски савјетник Татјана Корићанац, биће обиљежено 125 година од рођења српског нобеловца.


Изложба представља српског нобеловца који је захваљујући интензивној дипломатској каријери боравио у многим европским градовима као представник Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, потом и Краљевине Југославије, саопштено је из Музеја града Београда.

Од Ватикана, Букурешта, Трста, Граца, Марсеја, Париза, Мадрида, Брисела, преко Женеве до Берлина, Андрић је у сваком од градова проналазио инспирацију за своја дјела.

На 20 изложбених паноа представљени су Андрићев стваралачки рад, панораме градова у којима је био, фотографије приватног живота, докумената и личних предмета.

Музеј града Београда од 1976. године брине о Легату и Спомен-музеју Иве Андрића.

Изложба посвећена Иви Андрићу, дипломати међуратне Југославије, током неколико посљедњих година имала је бројна гостовања у региону и иностранству.

До сада је та изложба била постављена у Травнику, Сарајеву, Подгорици, Ријеци, УН у Женеви, Министарству културе Словачке, Националној библиотеци у Лондону, Културном центру Србије у Паризу, Хумболтовом универзитету у Берлину.

Изложбу су могли да гледају и посјетиоци у Националној библиотеци у Атини, Централној библиотеци у Мадриду, Музеју књижевности у Букурешту, на сајмовима књига у Минхену, Франкфурту, Лајпцигу и Солуну, у Будимпешти, Темишвару, Кошицама.

За свако од тих гостовања изложбена поставка и пратећи каталог превођени су на језик земље домаћина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана