У Билећи отворен легат Борису Комненићу

Срна
У Билећи отворен легат Борису Комненићу

БИЛЕЋА - Легат преминулом глумцу Борису Комненићу и изложба фотографија из живота и стваралаштва славног умјетника, који је поријеклом из Билеће, отворен је вечерас у тој херцеговачкој општини.

Легат и изложба отворени су у билећком Дому културе “Јевто Дедијер”, у оквиру вечери посвећене познатом глумцу под називом “Господин глумац”.

Велика сцена Дома културе од вечерас је названа именом славног глумца.

Предсједник Завичајног клуба “Освит” Миодраг Љумо Хрњез рекао је да ће свима убудуће бити част да наступају на Великој сцени Дома културе у Билећи, која носи назив по Комненићу - прваку драме Народног позоришта у Београду, славном телевизијском, филмском и позоришном глумцу, који је прерано напустио овај свијет.

Он је оцијенио да ће то много значити и за Билећу, коју је Борис волио много више него што се зна, те да му је ријека Требишњици, која извире у подножју Билеће, била велики извор инспирације.

Члан Завичајног клуба “Освит” Боро Граховац рекао је да је Борис Комненић изнад свега волио Билећу и Билећко језеро, херцеговачко сунце и плаво небо и да је често посјећивао ово мјест, иако то није довољно познато.

“Билећа је иначе град умјетника и познатих филмских и књижевних стваралаца. Међу те велике умјетнике убраја се и Борис Комненић који је оставио велики траг у српској умјетности и иза себе оставио више од 100 филмских и позоришних улога”, нагласио је Граховац.

Граховац је рекао да је легат опремљен аутентичним стварима које је користио славни глумац, његовим костимима, фотографијама са представа, наградама и признањима и да ће све то остати Билећи да подсјећа на великог умјетника.

Начелник општине Билећа Веселин Вујовић, отварајући легат, рекао је да му је част што има прилику да она тај начин ода почаст славном глумцу, великом умјетнику и суграђанину по коме је ово мјесто препознатљиво.

У оквиру омажа познатом глумцу на комеморативном скупу Борису Комненићу у Билећи је приказан и филм о њему, који је уступило Народно позориште из Београда за ову прилику и у знак сјећање на Комненића.

Догађај је организовао Завичајни клуб “Освит” из Билеће уз подршку билећког Дома културе “Јевто Дедијер”.

Глумац Борис Комненић преминуо је у марту послије тешке болести у 64. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана