У Београду сутра почиње 51. "Фест"

Срна
У Београду сутра почиње 51. "Фест"

БЕОГРАД- Међународном премијером филма "Злочин је мој" француског редитеља Франсоа Озона сутра ће у Београду почети 51. Међународни филмски фестивал "ФЕСТ", на којем ће публика моћи да погледа око 100 премијерних остварења, међу којима и награђиване, као и кандидате за "Оскара".

Осим премијере "Злочин је мој" у МТС Дворани у 19.30 часова, биће уприличен програм отварања и приказивање награђиваног кратког филма "Бакшиш" Катерине Тана, саопштено је из органзације "ФЕСТ-а".

На ФЕСТ-у, који ће традати до 5. марта, престижна награда "Београдски побједник" за изузетан допринос филмској умјетности биће додијељена редитељу Лордану Зафрановићу и продуценту Добривоју Танасијевићу - Ден Тани.

Седам остварења номинованих за најпрестижнију филмску награду Оскар биће премијерно приказано, и то "Тар", "Живјети", "Разговори жена", "Империја светлости", "Сва љепота и крворполиће", "ЕО" и "Марсел шкољка у ципелама".

Ту је и нови филм Дејвида Кроненберга "Злочини будућности" номинован за "Златну палму" на Канском фестивалу, запажени трилер "Двострука превара" јужнокорејског редитеља Парк Чан-Вука који је за ово остварење освојио награду за најбољег редитеља на Канском фестивалу.

Добитници Гран прија, награде за режију и награде жирија у Кану, као и освајачи "Златног лава" и одличја за најбољу глумицу у Венецији, биће на програму 51. ФЕСТ-а.

Свјетска премијера филма "Ју група - Тренутак сна" режисера Дарка Лунгулова о рокенрол групи која је наџивјела Југославију, земљу по којој је добила име, биће одржана 2. марта.

На 51. "ФЕСТ-у" биће приказано 29 филмова које су режирале или корежирале жене, па ће гледаоци моћи да погледају најновија остварења ауторки из 17 земаља - Србије, Хрватске, Италије, Француске, Немачке, Холандије, Белгије, Швајцарске, Русије, Турске, Азербејџана, Марока, Канаде, САД, Чилеа, Мексика и Нигерије.

У оквиру "ФЕСТ-а" премијерно ће бити приказана дигитално рестаурисана француска верзија филма "Сеобе" у режији Александра Саше Петровића према истоименом роману Милоша Црњанског, у којем играју српски глумци Драган Николић, Мики Манојловић, Раде Марковић, Петар Божовић, Ружица Сокић.

Филм "Уста пуна земље", који је Пуриша Ђорђевић завршио само неколико седмица прије смрти, премијерно ће бити приказан пред београдском публиком чиме ће бити затворен овогодишњи "ФЕСТ".

За главну награду "ФЕСТ-а", "Београдског побједника" за најбољи филм, надметаће се 17 остварења из Србије, Хрватске, Словеније, Сјеверне Македоније, Албаније, Француске, Њемачке, Шпаније, Украјине, Русије, Турске, Ирана, Мексика, Аустралије и САД.

Главни жири додијелиће и награде и за режију, мушку и женску улогу, сценарио и најбољи деби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана