У Београду представљена монографија „Хероји и неимари“

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД- У Београду је данас промовисана монографија "Хероји и неимари" у част више од 900 појединаца, институција и компанија из Србије и Републике Српске који су током пандемије остварили изузетне резултате и у тешким временима допринијели развоју своје заједнице.

На монографији, коју су припремили новосадска комшпанија "Медија инвест" и Унија послодаваца Србије, радило је 29 новинара из Србије и Републике Српске.

Директор "Медија инвеста" Владо Маркановић објаснио је да је монографија састављена од мозаика занимљивих људских прича о неимарима и визионарима Српске и Србије, које су испричане на основу такозваног Прустовог упитника од десет питања.

"Овим пројектом смо показали пут. Показали смо да и раскршћа имају своје путоказе. Један од њих је и наша сарадња са Београдским универзитетом, са којим од ничега правимо успјехе", поручио је Маркановић током промоције у згради Ректората београдског Универзитета.

Проректор за наставу Универзитета у Београду Дејан Филиповић захвалио је свим учесницима у овом важном подухвату какав је монографија о херојима и неимарима из Србије и Републике Српске.

"Аутори су предано радили на приказу више од 900 пажљиво бираних личности и институција, што сигурно није било лако. Посебно радује што је ова монографија угледала светлост дана неколико година тешког и специфичног периода који је иза нас, а то је пандемија корона вируса", навео је Филиповић.

Пјесник Перо Зубац, који је саставио питања за интервјуе са људима приказаним у монографији, рекао је да је тако васпитан и школован да не очекује да све испадне добро.

"Али, ова књига је испала одлична и појављује се у право време да покаже колико има људи који су својом памећу и енергијом изградили нешто за колектив, земљу и будућност свог народа", указао је Зубац.

Он је истакао да је књига значајна зато што је посвећена правим херојима у борби против пандемије, која нас је скупо коштала у сваком погледу, а то су љекари и здравствени радници који су жртвовали своје животе да би спасавали наше.

Директор Клиничког центра Крагујевац Слободан Милосављевић одао је признање свима који су учествовали у пројекту, који је скренуо пажњу на тешку борбу медицинских радника са вирусом корона.

"Морамо да искажемо захвалност и укажемо част свим лекарима и здравственим радницима који су дали живот или су угрозили своје здравље ради заштите и унапређења здравља грађана", поручио је Милосављевиоћ.

Представљању монографије "Хероји и неимари" присуствовала је и гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, која је приказана у овој књизи.

Табаковићева је прочитала пјесму "Обећање" из своје књиге "Тачка преокрета".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана