У Београду представљена издања о култури Срба у Далмацији

Срна
У Београду представљена издања о култури Срба у Далмацији

БЕОГРАД - Књиге које свједоче о историји и култури Срба у Далмацији “Дјела и стилови умјетности СПЦ у Далмацији” и “Путовање српском културом Далмације” Милорада Савића у издању Крајишког културног центра из Бањалуке, представљене су данас на 65. Међународном београдском сајму књига.

Предсједник Крајишког културног центра Драган Крошњар рекао је на промоцији на штанду Републике Српске на Београдском сајму да књиге представљају животно дјело једног од оснивача и кустоса Музеја у Бенковцу Милорада Савића, који се 40 година бави археологијом и историјом умјетности.

Крошњар је истакао да је Савић спасао српско културно благо 1995. године и открио једно од највећих културних богатстава - икону Пресвете богородице са Христом и светитељима чувеног Ел Грека, која се налазила у цркви у Бенковцу, што је потврђено и након рестаурације у Народном музеју у Београду.

-То је Савић одлично све описао у књизи „Дјела и стилови умјетности СПЦ у Далмацији“. Веома је значајно за српски народ да знамо да су познати сликари боравили у Далмацији, да су стварали и да ми имамо то културно благо и насљеђе које покушавамо сачувати - навео је Крошњар.

Он је додао да је Савић обрадио и презентовао цркве, манастире, иконе и фреске и то кроз све стилове умјетности - од византијског, критског, итало-критског, до барокног и даље.

У другој књизи насловљеној “Путовање српском културом Далмације”, Савић је обрадио културу Далмације.

-Ту су и мостови, познате грађевине, људи и догађаји, од Задарске резолуције (о хрватско-српској сарадњи) која је потписана 1905. године, људи који су то стварали и сарађивали и са Млечанима и Хрватима, касније са Аустријом. Сигурно вриједи ту књигу имати.

То је веома значајно, не само за нас Србе из Крајине из Хрватске, него и за цјелокупан српски народ”, закључио је Крошњар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана