У Београду отворена изложба Академије ликовних умјетности Требиње

СРНА
У Београду отворена изложба Академије ликовних умјетности Требиње

Београд - Амбасадор БиХ у Србији Ранко Шкрбић отворио је вечерас у Народном музеју у Београду изложбу умјетничких радова наставника и сарадника Академије ликовних умјетности Требиње Универзитета у Источном Сарајеву.

Шкрбић је рекао да је ова изложба прилика да становници Београда на једном мјесту погледају остварења савремених умјетника не само из Републике Српске, БиХ и Србије, већ и из југоисточне Европе.

Амбасадор БиХ навео је да је изложба настала као резултат сарадње Академије ликовних умјетности и Народног музеја, у складу са недавно потписаним Меморандум о сарадњи министарстава културе Србије и Републике Српске.

Државни секретар у Министарству културе Србије Дејан Ристић подсјетио је да је једна од традиција Народног музеја, као најстарије музејске установе у Србији, била спајање свих народа "у духовно коло".

"Изложба је прилика да кроз разнородне технике 26 угледних стваралаца, добитника престижних награда и признања, сагледамо домете уметника из БиХ и Републике Српске, који уједно образују нове генерације младих у граду на Требишњици", рекао је Ристић.

Он је оцијенио да је изложба само један у низу пројеката који ће свједочити о живој регионалној сарадњи, повезаности народа и институција културе.

Отварању изложбе присуствовали су и директор Народног музеја Бојана Борић Брешковић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву Митар Новаковић, проректор Стеван Трбојевић и декан Академије ликовних умјетности Требиње Марко Мусовић, те директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић.

Уочи изложбе, представници Народног музеја у Београду потписали су споразум о сарадњи са представницима Универзитета Источно Сарајево и протокол о сарадњи са Академијом ликовних умјетности Требиње.

Изложба у атријуму Народног музеја у Београду, која садржи класичне слике, скулптуре, цртеже, колаже, објекте, инсталације, видео–радове и радове из области дизајна, биће отворена у наредних 15 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана