Тривићева: Важно да се Српска представи на водећем Сајму књига у Европи

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и министар културе и информисања Србије Маја Гојковић заједно су вечерас посјетиле штанд Републике Српске на 65. Међународном сајму књига У Београду на ком издавачи из Српске организовано наступају под слоганом “Читајмо заједно-ћирилицом”.

Тривићева је изјавила Срни да је веома важно да се Република Српска представи на Сајму књига у Београду који је водећи у Европи и да публика упозна како нова издања, тако и преводе ђела најзначајнијих књижевника из Српске.

Она је истакла да се Српска на сајму представља слоганом “Читајмо заједно-ћирилицом”, напомињући да је то и назив кампање Министарства просвјете и културе Републике Српске којом се жели промовисати ћирилица.

Тривићева је нагласила да је важно да се младима пренесе колико је важно да знају читати ћирилицу.

Она је указала и на недостатак ћириличних фонтова, што је једна од потреба домаћих дизајнера и графичара, напомињући да недовољан избор ћириличних фонтова утиче и на дизајнирање производа, промоцију, рекламу.

Тривићева је нагласила да ће кампања бити настављена и наредне године тако што ће бити објављен конкурс за нове ћириличне фонтове на интернету.

Она каже да је радује то што ће на сајму излагати студенти ликових академија из Бањалуке и Требиња који су учествовали у такмичењу за најбоље радове на ову тему.

Тривићева је изразила увјерење да ће сарадња са Министарством културе и информисања Србије бити успјешно настављена кроз програм Повеље о српском културном простору, али и кроз заједничко учешће на манифестацијама, повезивање установа и институција.

“Иза нас је пројекат изградње Ћопићеве куће, а настављамо да радимо на свему што чини српски национални идентитет. Мислим да смо доста тога урадили и вјерујем да ћемо наставити у најбољем духу и у наредном периоду”, рекла је она.

Гојковићева је рекла је да је штанд Републике Српске богат садржајима, а да посебну љепоту даје то што је његов мото “Читајмо заједно-ћирилицом”.

“Посебно лепо је то што је мото просто писање и уживање у нашем ћириличном писму којег ми стално негде неоправдано запостављамо, а наш велики задатак је да не дозволимо да се ћирилица запостави, да будемо поносни на њу и да просто младе генерације отргнемо од тог компјутерског речника и начина изражавања”, истакла је она.

Тривићеву и Гојковићеву је на штанду Републике Српске дочекао шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, који је са њима посјетио излагаче из Српске.

Репрезентативни наступ Републике Српске под мотом “Читајмо заједно–ћирилицом” биће свечано отворен сутра у 12.00 часова. Наступ ће отворити министар просвјете и културе Републике Српске.

У име Представништва Републике Српске у Србији госте, публику и представнике медија поздравиће Цицовић, а у име Министарства културе и информисања Србије обратиће се помоћник министра за савремено стваралаштво Радован Јокић.

Обраћање Тривићеве ће истовремено бити и увод у панел о српском језику и писму на ком ће говорити професори Вељко Брборић, Милош Ковачевић, Александар Милановић и представници министарстава културе Српске и Србије Тања Ђаковић и Младен Весковић.

Осим свечаног отварања и панела најављено је и пет промоција издавача из Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана