Тривић: За пројекте у области културе више од милиона КМ

СРНА
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је буџетом за ову годину предвиђено нешто више од милион КМ за суфинансирање програма и пројеката у области културе, што је значајно повећање у односу на прошлу годину, када је за исте намјене било издвојено 650.000 КМ.

Тривићева је додала да су за неке области умјетности средства увећана за више од 100 одсто.

Она је прецизирала да је само за пројекте из визуелне и мултимедијалне умјетности буџет повећан са прошлогодишњих 47.500 КМ на 120.000 КМ.

"Акценат смо ставили на визуелну умјетност и књижевно стваралаштво, јер смо установили важност директне подршке ствараоцима у овим областима кроз откуп ликовних дјела, односно књига. Био је то и њихов захтјев на прошлогодишњим тематским конференцијама које смо организовали с циљем унапређења ове двије гране умјетности", рекла је Тривићева за "Еуроблиц".

Она је навела де је јавним позивом за откуп ликовних дјела издвојено 100.000 КМ, а новина је и позив за откуп књига за шта је планирано 50.000 КМ.

Тривићева је навела и да би Приједлог закона о аудио-визуелним дјелатностима требало да буде разматран на наредној сједници Народне скупштине Републике Српске.

НЈиме ће, каже она, бити обезбијеђен континуитет у финансирању филмске умјетности.

Према ријечима Тривићеве, законом је предвиђено да се средства за развој и подршку аудио-визуелним дјелатностима обезбјеђује из буџета Републике Српске у износу од 0,1 одсто пореских прихода, умањених за доприносе за социјално осигурање, што значи око два милиона КМ за филмску умјетност свеке године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана