Тривић: За пројекте у области културе издвојено више од милион КМ

СРНА
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изразила је задовољство што је ове године за грант за пројекте у области културе издвојено 1.040.000 КМ, што је значајно више него прошле године, када је за ову намјену издвојено 650.000 КМ.

Она је рекла да су средстава за развој културе у Српској циљано увећана, а план је да се расподјелом средстава да подршка књижевности и ликовној умјетности, прије свега.

Тривићева је изјавила да су средстава за развој културе у Српској циљано увећана, а план је да се расподјелом средстава да подршка књижевности и ликовној умјетности, прије свега.

"Први пут смо издвојили и средства од 100.000 КМ за откуп ликовних дјела, како бисмо допринијели развоју ликовне умјетности", рекла је Тривићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је истакла да се само директном финансијском подршком може допринијети расту и развоју домаћих аутора у области културе, како би на прави начин Републику Српску представили у региону и свијету.


Она је напоменула и да су увећана средства за откуп књига, са 20.000 на 50.0000 КМ.

"За суфинансирање програма рада репрезентативних струковних удружења у култури издвојено је 60.000 КМ, за суфинансирање пројеката из области позоришне дјелатности 200.000 КМ те за суфинансирање пројеката из области музике и музичко-сценске дјелатности 150.000 КМ", навела је Тривићева.

Она је додала и да је за суфинансирање пројеката из области визуелне и мултимедијалне умјетности издвојено 120.000 КМ, а за суфинансирање пројеката у области књижевности 90.000 КМ.

За суфинансирање пројеката у области издавачке дјелатности, како је рекла, издвојено је 70.000 КМ, за суфинансирање пројеката из области откривања, прикупљања, истраживања, документовања, заштите и промоције културног насљеђа 100.000 КМ, те исто толико и за суфинансирање пројеката културно-умјетничких друштава и ансамбала народних игара и пјесама.

"Осим ликовних дјела, и конкурс за откуп књига биће расписан сутра, а остали конкурси су већ отворени и трајаће до 20. маја", рекла је Тривићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана