Тривић: Очувати језик српског народа и ћирилично писмо

Srna
Foto: Arhiva

БАЊАЛУКА - Приједлогом закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма уређује се систем заштите, очувања и начин коришћења језика српског народа и ћириличког писма у Републици Српској, као нематеријалног културног насљеђа, истакла је данас у Бањалуци министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

"Јединствен приступ очувању језика српског народа и ћириличког писма, као нематеријалног културног насљеђа, подразумијева обавезу свих органа, организација и других правних лица да, приликом коришћења ћириличког писма у правном промету, користе стандардизовани облик ћириличког писма, поштујући његов интегритет и штитећи његову културну вриједност", рекла је Тривићева у Народној скупштини Републике Српске образлажући законско рјешење.

Она је навела да ће новчаном казном од 1.000 КМ до 5.000 КМ бити кажњен орган, организација и друго правно лице уколико приликом коришћења ћириличког писма у правном промету поступа супротно овом закону.

Тривићева је нагласила да ће доношење овог закона имати позитиван утицај, јер се осигурава заштита и очување језика српског народа и ћириличког писма као нематеријалног културног насљеђа.

Она каже да се осигурава преношење писма будућим генерацијама у изворном облику, а такође и ширење сазнања о вриједностима и значају језика српског народа и ћириличког писма.

"Закон ће имати позитиван утицај и на образовање из разлога што подстиче правилно изражавање, познавање и правилну употребу језика српског народа и ћириличког писма. Законским одредбама нису угрожена права других народа у Републици Српској", рекла је Тривићева.

Посланици у Народној скупштини Републике Српске сагласни су да је неоходно очувати језик српског народа и ћирилично писмо, те да је наведено законско рјешење квалитетно.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана