Тривић и Гојковић: Заједничке активности на очувању српске културе, традиције и језика

Илијана Божић
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Министар културе и информисања Србије Маја Гојковић и министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић потврдиле су на радном састанку у Београду спремност за наставак залагања на проширењу сарадње, заједничких програмских активности и манифестација с циљем очувања српске културе, традиције и језика.

-На састанку је потврђено потписивање меморандума о разумијевању између два министарства о сарадњи у области филмске умјетности и другог аудио-визуелног стваралаштва и меморандума о сарадњи за период 2022–2026. године - саопштено је из Министарства културе Србије.

Саговорнице су истакле значај сарадње Србије и Републике Српске у области кинематографије и размотриле могућност заједничких пројеката, посебно оних од националног интереса.

Тривићева је казала да је ова сарадња од националног значаја, те да се то нарочито односи на важност заједничког учешћа у филмским копродукцијама о националној тематици.

Током разговора Тривићева је подсјетила да је у прошлој години формиран Центар за развој и унапређивање кинематографије Републике Српске, као и да је у току процедура доношења новог Закона о аудио-визуелној умјетности Српске, којим је дефинисано финансирање филмске индустрије у Републици.

Због тога је, додала је она, важно да се прецизније дефинише сарадња између Републике Српске и Србије у области филмске индустрије.

-Велики национални значај је сарадња два министарства и два филмска центра, а посебно заједничко учешће у филмским копродукцијама када је ријеч о националној тематици - рекла је Тривићева.

Гојковићева је најавила да је Србија у 2022. години планирала 1,7 милијарди динара (око 14,5 милиона евра) за подстицаје за снимање, што је за милијарду динара (око 8,5 милиона евра) више у односу на прошлу годину.

Тривићева је оцијенила да је модел подстицаја Србије добар, што потврђује и чињеница да се уложена средства четвороструко врате.

Гојковићева и Тривићева указале су на важност заједничких пројеката на очувању сјећања и у том контексту нагласиле значај мултимедијалне изложбе посвећене Јасеновцу и његовању сјећања на жртве овог логора.

Гојковићева је нагласила да је заједнички циљ очување културног и националног идентитета српског народа и најавила заједнички рад на томе и убудуће.

У том контексту истакнут је значај наставка одржавања манифестација „Дани Србије у Српској“ и „Дани Српске у Србији“, које повезују установе културе и омогућавају да се публици у Србији и Српској представи квалитетан програм.

Гојковићева је нагласила да је потврђена добра сарадња ресорних министарства на реализацији пројекта ревитализације родног мјеста Бранка Ћопића у Хашанима „Башта сљезове боје“ који је један од најзначајнијих пројеката и доприноси стратешком интересу за српску културу.

Она је рекла да је донација Владе Србије значајна јер ће омогућити да се заврши комплетна инфраструктура, како би се овај амбијент у што краћем периоду оспособио за едукативну, културну и туристичку дестинацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана