Тривић: Ћирилица је дио српског бића и темељ нашег идентитета

Срна
Тривић: Ћирилица је дио српског бића и темељ нашег идентитета

БЕОГРАД- Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је данас да је ћирилица дио српског бића и темељ националног идентитета, па је јасно зашто је "Читајмо заједно ћирилицом" слоган Републике Српске и њених издавача на 65. Међународном сајму књига у Београду.

Отварајући наступ Републике Српске на Сајму књига у Београду, Тривићева је у пригодној бесједи подсјетила да се Српска ове године 12. пут заредом представља на једном од најважнијих књижевних и културних догађаја у овом дијелу Европе.

"Сајам књига у Београду је најљепши празник и фестивал књиге, кроз који његујемо и чувамо књижевност српског народа као најљепши израз народног постојања и трајања.

То нам показује колико смо поносни на богатство књижевног стваралаштва српског народа", истакла је Тривићева. Она је навела да је умјетност ријеч, јер је ријеч основно средство за обликовање умјетничке слике стварности или човјековог духовног свијета.

"Она је синтеза знања и искуства, културе и традиције, обичаја и вјеровања и најпотпунија историја материјалне и духовне културе једног народа", рекла је Тривићева. Тривићева је истакла да се српски народ током свог постојања борио да сачува своје највеће вриједности - језик и писмо, јер га то чини народом. "Српска ћирилица је темељ нашег идентитета и зато не смијемо дозволити да се губи.

Најплеменитије мисли, најљепша осјећања и најважнији закони написани су ћирилицом", подсјетила је Тривићева.

Она је напоменула да данашње генерације живе у времену дигитализације и у ери нових медија, тако да је њихов начин образовања потпуно другачији од онога који су имали наши преци.

"Важно је схватити да се традиционално и модерно не искључују, већ надопуњују. Зато је Министарство просвјете и културе ангажовало студенте завршних година графичког дизајна како би креирали ћирилично писмо у фонтовима који могу да се користе на интернету“, нагласила је Тривићева.

Она је објаснила да је циљ да се креирају ћирилични фонтови који ће бити и у стручној примјени, као и да се, са друге стране, анимирају млади да што више читају ћириличне књиге. "То је једна од тема која ће бити постављена у оквиру данашњег панела на којем учествују значајни стручњаци.

Панел дискусијом, која је веома важна, отварамо представљање Републике Стрпске на Сајму књиге у Београду, јер сматрамо да су језик и писмо најважнији елементи националног идентитета српског народа и да је ово један од програма којим реализујемо Повељу српског културног простора коју смо потписали заједно са Србијом", рекла је је Тривићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана