Тријумф холандског Боргмана на Палићу

Танјуг
Тријумф холандског Боргмана на Палићу

Холандски филм "Боргман" редитеља Алекса ван Вандердама добитник је "Златног торња" за најбољи филм, док је Тудор Ђурђију, редитељ филма "О пужевима и људима" добитник "Палићког торња" за најбољу режију на овогодишњем Фестивалу европског филма на Палићу.

Филм "Боргман" је ''моћан, храбар и једниствен филм, предивно режиран, са неочекиваним и надреалним обртом, који став против естаблишмента упућује на друштво које нас оставља у жељи да одговоримо на оно што се не може одговорити".

Са друге стране, како је 19. јула на прес конференцији изнео предсједник жирија овогодишњег фестивала Срђан Драгојевић, "О пужевима и људима" је концептуално путпуно различит филм од "Боргмана".

"Паметна, очаравајућа и забавна комедија са снажном друштвеном позадином која приказује и открива свеже лице румунске конематографије", наводи се у одлуци жирија којим је Драгојевић предсједавао.

Коментаришући награђене филмове, Драгојевић је рекао да је одлука жирија у неку руку "концептуална", јер су два потпуно различита филма добила највеће награде.

"Ове супротности сведоче о томе колико је европска кинематографија богата, различита и колико је њена вредност у тој различитости", рекао је Драгојевић.

Осим Драгојевића, у жирију су били и продуцент из Велике Британије Ешли Хорнер, позната турска глумица Нургул Јешилчај, члан савјета CICAE из Чешке Маркета Ходоускова и критичарка из Француске Памела Пианеца.

Драгојевић је рекао да су одлуке жирија једногласне, и да су донijете јако брзо, што је према његовом мишљењу веома рijетко.

"Неки филмови су заиста били изврсни. Николај Никитин је имао одличну селекцију. Био сам у жирију фестивала у Стокхолму, и могу да кажем да је овогодишњи Палићки фестивал имао далеко јачу селекцију, што је велики комплимент за фестивал", рекао је Драгојевић.

Главни, такмичарски, програм овогодишњег фестивала, чији је селектор био Николај Никитин, посвећен је европским филмским остварењима која "провоцирају питања о судбини европског човека, уједно указујући на сву лепоту и важност различитости унутар европског простора".

Жири је додjелио и специјално признање глумцу Анџеју Чири за улогу у пољском филму "У име...", у режији Малгожате Шумовске.

На приједлог жирија, награду "Сејфи Теоман", за најпровокативнији и најхрабрији први или други филм, Борд фестивала доделио је финском филму "Отвори ми се" у режији Симоа Халинена.

Што се тиче такмичарског програма "Паралеле и судари", жири на чијем је челу била Ирена Билић, донио је одлуку да за најбољи филм у овој селекцији прогласи турско остварење "Хладноћа" у режији Угура Јусела, док је специјална награда додјељена остварењу Алексеја Балабанова "Хоћу и ја".

Јубиларни Фестивал европског филма Палић завршава се вечерас пројекцијама филмова и додјелом награда на Љетњој позорници на Палићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана