Три награде за Прљави веш Бањалучког студентског позоришта

Александра Маџар
Три награде за Прљави веш Бањалучког студентског позоришта

Бањалука - Бањалучко студентско позориште освојило је три награде за представу "Прљави веш" на фестивалу аматерских позоришта "Федра".

Екипа младих умјетника која је извела комад у режији Александра Пејаковића у Бањалуку се вратила са наградом стручног жирија "Бугојанска маска" за најбољу представу у цјелини, наградом публике за најбољу представу, а Зоран Јелић проглашен је најбољим глумцем у представи "Прљави веш". Стручни жири ове године радио је у саставу Љиљана Чекић, Сулејман Босто и Факета Салихбеговић-Авдагић. 

- "Бугојанска маска" је, нема сумње, највеће признање које је за свој рад добило Бањалучко студентско позориште у историји дугој скоро 40 година - поручује Пејаковић.

Редитељ награђеног комада није крио понос због награда, али је подсјетио да је ова представа имала је тежак пут до настанка, јер су вјежбали у разним просторима, а највише у клубу "Бункер" у Новој вароши, чијој управи дугују посебну захвалност за уступљен простор.

- Пошто је рок за селекцију истицао, а нама било веома важно да конкуришемо на "Федру", не могу да одолим а да не изнесем мало прљавог веша и о овом питању и искрено признам да смо премијерно извођење у Народном позоришту Републике Српске 3. јуна ове године дочекали недовољно спремни - прича Пејаковић.

Срећом, како каже, селектор Војислав Вујановић одабрао је њихову представу за фестивал, тако да су имали довољно времена да се уиграју.

- "Прљави веш" играо је и на ревији Студентског позоришта, тако да се слободно може рећи да смо у Народном имали солидан прогон, на ревији генералну пробу, а на "Федри" премијеру. У складу са тим очекујем да све наредне репризе у Бањалуци и на фестивалима буду на нивоу из Бугојна. То бањалучка публика свакако заслужује - рекао је Пејаковић.

У овом комаду, поред награђеног Зорана Јелића, играју Миња Глишић, Александар Ћурлић, Миљана Орашанин, Слободан Бобар и Александар Шево.

- У Студентском позоришту сам три године, од када активно глумим у представама. Освајали смо разне награде, међутим, ја лично никад нисам освојио награду за глуму, поготово не на тако значајном фестивалу. Таква врста признања са тако значајног фестивала може само да ме учини поноснијим на Бањалучко студентско позориште и нашу Бањалуку - рекао је Јелић.

Директор овог фестивала Вахид Дураковић истакао је да је  најзанимљивија код Бањалучког студентског позоришта аутентична театарска поетика, која се прије свега исказује кроз поставку ангажованих комада који су заиста освјежење на посљедње четири "Федре".

- Њихова храброст је заправо алтернатива класичној форми која се његује у институционалним позориштима и то је њихова највећа вриједност у овом тренутку - сматра Дураковић.

Похвале за Пејаковића

- Главна ударна снага Бањалучког студентског позоришта јесте редитељ Александар Пејаковић. Театарски образован, маштовит и снажне интелектуалне основе, он прихвата улогу корифеја овог театра, трага за проблемима који се директно дотичу студентског позоришта, стављајући на сцену своје проблеме, преводећи је у метафору "Прљавог веша" која јасно сугерише отварање друштвених питања којих се дотиче - нагласио је селектор фестивала Војислав Вујановић.

Признање "Јазавцу"

Награду за најбољу костимографију добила је Невена Милашиновић за представу "Магареће године" Градског позоришта "Јазавац" из Бањалуке.

- Чистом и прецизном естетиком ауторка је допринијела прикладном обликовању Ћопићеве нарације - наводи се у саопштењу жирија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана