Три награде за “Кругове” у Пули

Танјуг
Три награде за “Кругове” у Пули

Пула - На 60. фестивалу играног филма у Пули остварење режисера Срдана Голубовића “Кругови” је у Националном програму мањинских копродукција освојио Златне Арене за режију, најбољу мушку улогу и најбољу мањинску копродукцију,

Жири који је радио у саставу Петар Креља, редитељ и сценариста (предсједник), Станислав Бабић, продуцент Гордана Гаџић, глумица, Слободан Трнинић, директор фотографије и Дамир Чучић, редатељ и монтажер донијели су слиједеће одлуке о побједницима у Националном програму мањинских копродукција.

Златна Арена за најбољу мањинску копродукцију додјељена је продуценткињи Јелени Митровић за филм “Кругови” редитеља Срдана Голубовића са образложењем да је у питању “моћан филм о снази зла, доброте и праштања који нас подсјећа да херојство има вриједност и да жртва није узалудна.”

Златна Арена за режију додјељена је Срдану Голубовићу за филм “Кругови” са образложењем да “Срдан Голубовић вјешто води филм који има више нивоа прича, двоструко временско лице и мноштво одличних ликова. У свим сегментима то је рафинирана филмска режија.”

Златна Арена за најбољу мушку улогу додјељује се Леону Лучеву за улогу Хариса у филму “Кругови” редатеља Срдана Голубовића “јер се иза меког и топлог породичног човјека скрива чврст карактер који гледаоца увјерава како је доброта свевремена.”

У оквиру Међународног програма жири у коме су били Неда Арнерић (предсједница), редитељ Пјер Жалица, редитељ и сценариста Игор Штерк донио је следеће одлуке.

Златна Арена за најбоље глумачко остварење додјељена је Јирини Бохдаловој за улогу филму “Златне године” редитеља Јиржија Штраха, Златну Арену за најбољег редитеља освојио је Бернардо Бертолучи за режију филма “Ја и ти”, а Златна Арена за најбољи филм припала је филму “Jackie” редитељке Антонијет Биојмер.

У секцији Међународних кратких филмова жири је додjелио признање филму “Мајка” пољског редитеља Лукаша Осталског, а посебну похвалу у секцији кратких филмова добио је филм “Пољуби ме њежно”.

Златна Арена за најбољу споредну мушку улогу додјељена се Никши Бутијеру за улогу Петра у филму “Свештеникова дјеца” редатеља Винка Брешана, Златна Арена за најбољу главну мушку улогу додељена је Богдану Диклићу за улогу Славка у филму “Одбрана и заштита” редатеља Бобе Јелчића.

Златна Арена за најбољу споредну женску улогу додјељена је Лани Барић за улогу Маме у филму “Шути редитеља Лукаса Ноле, док је Златна Арена за најбољу главну женску улогу додјељена Нади Ђуревској за улогу Милене у филму “Одбрана и заштита” редитеља Бобе Јелчића који је освојио и Златне Арене за сценарио и режију.

Велика Златна Арена за најбољи филм додељена је Зденки Голд
продуценткињи филма “Одбрана и Заштита” редитеља Бобе Јелчића.

У оквиру фестивала јуче су већ уручене традиционалне награде - “Маријан Ротар” коју је добио дизајнер, реализатор, члан жирија, директор и умјетнички директор Пуле Арманд Дебељух, као и награда “Фабијан Шоваговић” коју је добио Раде Шербеџија.

То признање је Друштво хрватских филмских редитеља основало 2000. године као успомену на великана хрватског глумишта Шоваговића, а додјељује га глумици или глумцу чије је дјело оставило трајан траг у историји хрватског филма.

Овогодишњи 60. јубиларни Пулски фестивал одржан је од 13. до 27. јула, а комплетан списак свих добитника награда можете видети ОВДЈЕ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана