Три деценије колоније Ракани

Снежана Тасић
Три деценије колоније Ракани

Приједор - За три деценије постојања Ликовна колонија "Ракани" у Новом Граду створила је велику продукцију умјетничких радова који представљају национално благо овог краја, а избор из те збирке моћи ће да погледају и Приједорчани од 2. марта када ће у Музеју Козаре бити отворена изложба радова насталих на овој колонији.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић потврдио је за "Глас Српске" да је 30 година Ликовне колоније "Ракани" одличан повод да се у изложбену активност ове установе уврсти изложба радова насталих на овој колонији.

- С обзиром на то да је Музеј Козаре матични музеј за цијелу регију, имамо сарадњу са установама културе сусједних општина. Колонија "Ракани" је једна од најстаријих колонија у Републици Српској и БиХ, а резултат њеног дугогодишњег рада је збирка коју чине радови значајних имена из свијета умјетности, као што су Стојан Ћелић, Бранко Миљуш, Бошко Карановић и многи други - казао је Радоњић и напоменуо да су оснивачи колоније Ћелић и Карановић.

Он је додао да је изложба резултат сарадње са Културно-образовним центром у Новом Граду, из чијег фундуса ће Приједорчани од 2. марта моћи да погледају избор радова.

Кустос умјетничке збирке Музеја Козаре Алекса Милић, који је и аутор ове изложбе, истакао је да ће бити представљено 19 радова, "иако је то веома богата збирка која броји преко 300 слика, графика, цртежа".

- Ради се о веома суженом избору од 19 аутора јер смо ограничени простором, али изложба ће бити пресјек свих тих 30 година њеног трајања - рекао је Милић.

Он је додао да ће на овој изложби бити заступљени умјетници Бошко Карановић, Момо Антоновић, Владета Живковић, Весо Совиљ, али и млађи аутори који се данас доказују на ликовној сцени.

- У овом избору ће бити заступљени  веома различити ликовни изрази, различите поетике, генерацијски различити аутори и аутори који су мање виђени код нас - потврдио је Милић.

Изложба је већ 37 пута постављана на територији РС, БиХ и Словеније и до сада је више од 1.500 посјетилаца погледало ову збирку.

Планови

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић потврдио је да ће у овој културној институцији од половине априла излагати Радован Крагуљ, те подсјетио да конкурс за први Међународни бијенале радова на папиру "Приједор 2016" траје до половине марта.

- Добили смо мноштво пријава из Аустралије, Румуније, Мађарске, Пољске, Швајцарске, Словеније и ово ће бити заиста међународно бијенале и то прво бијенале те врсте у БиХ - најавио је Радоњић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана