Три деценије Кишове Енциклопедије мртвих

Танјуг
Три деценије Кишове Енциклопедије мртвих

"Енциклопедија мртвих", једно од најважнијих дјела Данила Киша, објављена је прије тачно 30 година.

Сачињавајући заједно са романом "Гробница за Бориса Давидовича" новелистички циклус у прози Данила Киша, "Енциклопедија мртвих" оличава велико финале једне јединствене књижевне и животне авантуре.

Прво издање "Енциклопедије мртвих" заједнички су објавили Глобус из Загреба и Просвета из Београда, као десету књигу Дијела Данила Киша. Друго издање Енциклопедије објавила је Просвета 1985. године и од тада су на српском језику објављене десетине издања ове књиге.

- Све приче у овој књизи, у већој или мањој мјери, у знаку су једне теме коју бих назвао метафизичком; од спјева о Гилгамешу, питање смрти једна је од опсесивних тема литературе - написао је Киш у Пост скриптуму уз приче из "Енциклопедије мртвих".

За ово дјело, Киш је добио Андрићеву награду за најбољу књигу прича. Прво страно Енциклопедије објављено је 1985. године на француском језику, у издању Галимара. Услиједила су издања на холандском, мађарском, њемачком, словеначком, шпанском, португалском, италијанском, шведском, албанском, енглеском, словачком, пољском, турском, хебрејском, норвешком, грчком, чешком, румунском, украјинском, јапанском, македонском, бугарском и кинеском. На неким од ових језика "Енциклопедија мртвих" је у посљедње три деценије имала више издања, док је на неким од њих имала и више различитих превода.

Постала је и једна од најчитанијих Кишових дјела, а и једно од његових највише тумачених дјела.

Говорећи да је то "књига о љубави и смрти" и "један потпуно метафизички концепт", Киш је половином осамдесетих година у једном интервјуу нагласио: "Хтио сам да ту књигу прича градим као цјелину, да не кажем као роман у којем би приповијетке биле поглавља."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана