Трећи и четврти дио "Одисеје" Артура Кларка у новом издању: Расплет култне саге научне фантастике

Б. П.
Трећи и четврти дио "Одисеје" Артура Кларка у новом издању: Расплет култне саге научне фантастике

БЕОГРАД - Издавачка кућа "Контраст" објавиће нова издања трећег и четвртог дијела серијала "Одисеја", славног писца Артур Кларка "2061: Трећа Одисеја" (1987) и "3001: Посљедња Одисеја" (1997), у преводу Николе Матића.

Артур Ч. Кларк (1917-2008) сматра се једним од најпознатијих писаца научне фантастике, који се у својим дјелима чврсто држао науке и њених реалних домета и хипотеза, а културни утицај серијала "Одисеје" учврстиће његову позицију дежурног ауторитета по питању будућности човјечанства све до његове смрти 2008. године.

Роман "2061: Трећа Одисеја" прати двије експедиције у свемиру које постају нераскидиво преплетене. Хејвуд Флојд, који је преживио два претходна сусрета са мистериозним монолитима, мора поново да се супротстави Дејву Бауману, суперкомпјутеру ХАЛ-у и ванземаљској раси која је одлучила да ће човјечанство играти улогу у еволуцији галаксије жељело то или не. У завршном дијелу серијала "3001: Посљедња Одисеја" Кларк нас води у далеку будућност, хиљаду година након што је Јупитерова мисија за истраживање мистериозног Монолита уништена, а Дејв Бауман трансформисан у Звјездано дијете. Френк Паул, који је онеспособио суперкомпјутер ХАЛ, још увијек лебди свемиром, смрзнут и заборављен. Ипак, његово тијело бива пронађено, а он поново оживљен. Када се пробуди, наћи ће се у свијету знатно другачијем од оног који је оставио за собом…

Кларк је током каријере написао више од двадесет романа, дванаест збирки кратких прича и петнаест књига у којима говори о будућности, истраживањима свемира итд. Као доминантне теме Кларковог књижевног дјела критика наводи човјеков духовни преображај и људску потрагу за мјестом у универзуму.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана