Требињско сунце добра инспирација

Ратомир Мијановић
Требињско сунце добра инспирација

Требиње - Сликарско-брачни пар Јовановић, Зоран и Јелена, оставили су умјетнички траг у Требињу као учесници умјетничке колоније "Ластва", која је данас затворена.

Професор Зоран Јовановић Добротин каже да су му високе температуре и врело херцеговачко сунце које немилосрдно пржи били инспирација за нове слике које је створио на требињској колонији.

У угодном амбијенту требињског Дома пензионера радило је петнаестак стваралаца из седам европских држава.

- Када радим, онда радим пуним капацитетом и максимално сам концентрисан. Волим прво да завршим посао, а онда да шетам и дивим се Требињу. На колонији "Ластва" је доста младих сликара. Млади лепо раде, сигурни у себе и то је добро - каже Јовановић.

Посебне ријечи хвале има за организатора и оснивача колоније, академску сликарку Радмилу Лиздек.

- Радмила Лиздек је уложила много енергије и напора да бисмо се сви ми што лепше и боље осећали овде. Осим тога, она је одлична сликарка која има ново виђење уметности. То ми се јако свиђа. Радујем се што сам у Требињу - каже професор Зоран Јовановић Добротин.

Сматра да је добро што у Републици Српској има све више ликовних колонија.

- Што је више колонија, млади више стварају и стасавају као сликари. Дружења сликара су драгоцена за све. Никада не може бити превише колонија. Више колонија значи и више бољих сликара - истиче Добротин.

Његова супруга Јелена Милошевић-Јовановић познато је име у српским сликарским круговима. Кроз сликарске школе и Академију примењених умјетности у Београду, као и током многобројних студијских путовања широм Европе, САД и Африке, усавршавала је свој сликарски израз.

Имала је значајан број самосталних и колективних изложби, модних ревија, ликовних колонија, у Србији и иностранству. Многе славне особе, као што су Опра Винфри, принц Алберт од Монака, породица Цептер, посједују у својим колекцијама неке од Јелениних радова.

Она не крије да је одушевљена колонијом "Ластва", али и цјелокупним Требињем.

- Ово је најлепши крајолик који се једном уметнику, сликару, вајару или музичару може понудити за стварање. Атмосфера је одлична, а све је организовано на врхунском нивоу. Висок ниво професионализма је основни мотив за све нас да стварамо одлична дела - каже Јелена Милошевић-Јовановић.

Изложба

Заједничка изложба дјела насталих на овогодишњем сазиву "Ластва" отворена је у петак увече, а послије су сва дјела похрањена у фундусу ове умјетничке колоније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана