Требиње - свијетла земља Дучићева

Ратомир Мијановић
Требиње - свијетла земља Дучићева

Требиње - Свечана академија овогодишњих "Дучићевих вечери поезије" под називом "Светла земља Дучићева" одржана је у позоришној сали Културног центра у Требињу.

У поетско-драмском колажу академије, одржане у недјељу увече на тему Дучићевог односа према завичају и националном питању, улогу великог пјесника тумачио је глумац Народног позоришта у Београду Небојша Дугалић. У улози наратора нашли су се глумци исте позоришне куће Биљана Ђуровић и Борис Пинговић.
Градоначелник Требиња Славко Вучуревић рекао је, поздрављајући присутне, да је, захваљујући Дучићу, Требиње осмислило много тога у култури, међу којима је посебно значајан пројекат Требиње - град културе.
- Овдје одавно више не треба доказивати да култура није фраза нити сувишан посао, нити забава доконих и оних који не знају шта ће са новцем - култура је у Требињу природан и нимало тежак императив - рекао је Вучуревић.

У музичком дијелу наступили су Црквени хор "Свети новомученик Станко" из Никшића, те првакиња Београдске опере Светлана Несторов, уз клавирску пратњу Борислава Несторова.

У холу Културног центра промовисан је серијал другог програма Радио Београда "Антологија песника", у којој је и опус посвећен пјесницима добитницима "Дучићеве награде".

Главни уредник Радио Београда 2 Ђорђе Маловразић рекао је да је значај овог дијела звучне антологије што о добитницима "Дучићеве награде" неће остати само писана свједочења "већ и ти добитници у свом живом аспекту говора, снимљени у чину говорења сопствене поезије".
- Ма колико савршене и углачане биле интерпретације професионалних казивача поезије, људе ће увек интересовати да чују и гласове самих знаменитих песника и да кроз то звучање сагледају и личности које иза тих звукова стоје. Интерпретације самих песника доносе нам и онај јединствени квалитет аутентичности, а истовремено и њихово тумачење песме и њену изворну интенцију - појаснио је Маловразић.

Рекао је да је серијал још прије десет година покренуо радио-аутор и пјесник Драгомир Брајковић, а да је ту мисију након Брајковићеве смрти преузео Вељко Жујовић. Данас "Антологија песника" има снимљену поезију свих 12 досадашњих добитника "Дучићеве награде". Маловразић је најавио да ће се дио серијала "Антологија песника" који је посвећен добитницима "Дучићеве награде" сљедеће године наћи и у продаји, и то као књига опремљена ЦД-ом, под називом "Звучна антологија Дучићеве награде".

 

Изложба

У оквиру пратећег програма у Галерији Културног центра отворена је изложба слика и цртежа Атанасија Поповића.

Према ријечима Дејана Бодироге, директора требињског Културног центра, изложба је настала као плод сарадње Епархије захумско-херцеговачке и приморске, Музеја Херцеговине, Културног центра и требињског удружења умјетника "Атанасије Поповић". Изложбу је отворио Дарио Станимировић из удружења умјетника које носи име првог требињског академског сликара, истакавши да је на изложби представљен само дио опуса Атанасија Поповића са религиозним мотивима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана