Требиње: Српска историја у сликама

Ратомир Мијановић
Требиње: Српска историја у сликама

Требиње - У галерији Културног центра у Требињу отворена је изложба "Србија и Срби на филму у Првом светском рату", коју је поводом 100 година од почетка Великог рата организовала Кинотека РС у сарадњи са Југословенском кинотеком из Београда.

Директор Кинотеке Српске Милован Пандуревић рекао је да је ова изложба цјелокупни историјски пресјек кинематографских снимања од 1914. до 1918. у вези са српским народом и српском војском.

- Захваљујући дугогодишњој сарадњи са Југословенском кинотеком, Кинотека РС добила је ексклузивно право да изради копију за Српску, па се на тај начин изложба истовремено показује и у Србији и у Републици Српској - рекао је Пандуревић и додао да ће, након Требиња, сличан програм бити представљен и у другим градовима Српске.

Осим представника Кинотеке РС, програму у Требињу присуствовали су и представници Југословенске кинотеке, директор Радослав Зеленовић, те аутори изложбе Александар Ердељановић и Божидар Марјановић.

Ердељановић је рекао да је на поставци рађено неколико мјесеци, те да је највећи дио материјала, више од 80 одсто, скенирано у одјељењу дигиталне рестаурације са филмске траке.

- На око 50 паноа представљени су фотограми из филмова које су од 1914. до 1918. године снимили пионири српског филма, али и савезнички и сниматељи из непријатељских земаља. Представљени су и факсимили различитих докумената и одобрења Врховне команде српске војске за кинематографска снимања, са задатком да се најважнији моменти борбе, као и остали ратни догађаји, сачувају за историју и у сликама - навео је Ердељановић.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности града Требиње Зоран Милошевић, који је свечано отворио изложбу, изјавио је да су велики труд и рад уложиле кинотеке РС и Србије.

Изложба ће бити постављена у Културном центру до 3. октобра.

У Музеју Херцеговине биће одржан документарни филмски програм, у оквиру којег ће бити приказани филмови "Сарајевски атентат" Суада Мркоњића и "Церска битка" Светозара Павловића, оба из 1964. године, те дугометражни документарац Миомира Микија Стаменковића "Југославија по вољи народа 1914 - 1918" из 1988. године.

Подршка

Програм обиљежавања стогодишњице од почетка Првог свјетског рата у Требињу реализује се уз подршку града, Градског одбора за обиљежавање стогодишњице од почетка Првог свјетског рата, те Културног центра Требиње и Музеја Херцеговине Требиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана