Требиње: Ријечи Моме Капора преточене у слике

Ратомир Мијановић
Требиње: Ријечи Моме Капора преточене у слике

Требиње - У Галерији Културног центра у Требињу отворена је изложба слика и цртежа познатог књижевника и сликара Моме Капора.

Према ријечима Љиљане Капор, директорке Задужбине "Момо Капор", представљене су 22 слике од периода студирања сликарства, па све до посљедњих година живота, углавном настале техником уља на платну и цртежа пером.

- Ово је мања ретроспектива изабраних ликовних радова Моме Капора, а издвајају се предмети из старих грађанских домова, улице са исцртаним школицама, разиграни рингишпили, илустрације за књиге и портрети знаменитих историјских личности, његових пријатеља, познаника и савременика којима се може објаснити срж Капоровог ликовног стваралаштва - истакла је Љиљана Капор.

Када се о Мому Капору говори, одмах у сјећања долазе и његове ријечи и мудре мисли.

- Моји преци сишли са брда херцеговачких, па отишли ко у милицију, ко у железницу, ко у чиновнике, и више се нису враћали у брда. Ја сам први случај некога ко је вратио слике на планину. Бавим се писањем и сликањем. За те уметности потребно је најмање два живота, а ја имам овај један, кратак. Само да пређем ове седамдесете луде, па да се смирим, то су опасне године. А најкраћа биографија коју сам добио то је од моје покојне бабе Јоване, која ме видела једном како, као одрастао човек, мажем боје по платну у Херцеговини - причао је некада Момо Капор.

И свака та ријеч вјечно остаје да траје. Баш као свака прича и слика овог великог Херцеговца.

Отварајући изложбу, градоначелник Требиња Славко Вучуревић је истакао да је Капор у Требињу имао истинских поштовалаца, а да то нису били само његови пријатељи по кисту и перу.

Организатор изложбе је Културни центар Требиње, у сарадњи са Задужбином "Момчило Момо Капор" из Београда. Изложба ће у Галерији Културног центра бити отворена мјесец дана.

Пјесничко вече

Након свечаног отварања изложбе, одржано је Преображењско пјесничко вече Радомира Уљаревића.

О поезији књижевника из Подгорице говорио је Будимир Дубак.

- Уљаревић је једна од истакнутих фигура савременог српског пјесништва, модеран пјесник који је на посебан начин везан за традицију српског језика, културе и народа - навео је Дубак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана