Требињe: Представа Одјеци отвара фестивал

Ратомир Мијановић
Требињe: Представа Одјеци отвара фестивал

Требиње - Љетњи период увијек је препун културних дешавања у Републици Српској, а нарочито ових дана у Требињу гдје теку посљедње припреме за позоришни "Фестивал фестивала", који сваке године окупи велики број квалитетних представа из цијелог региона.

Ништа другачије није ни ове године, а овогодишње издање фестивала биће одржано од 25. до 31. јула. На овој традиционалној смотри најбољих аматерских позоришта биће изведено седам представа из Србије, Црне Горе, Хрватске и Македоније, БиХ и РС.

Како је одлучено на сједници умјетничког Савјета, а према ријечима Зорана Милошевића, начелника одјељења за привреду и друштвене дјелатности и члан Организационог одбора, на Фестивалу ће бити изведене представе из Бијелог Поља, Крушчића, Требиња, Куманова, Смедеревске Паланке, Загреба и Грачанице.

Тако ће у суботу, 25. јула на свечаном отварању овог позоришног фестивала бити одиграна представа "Одјеци" коју ће извести глумачки ансамбл Бјелопољског позоришта из Црне Гора. Овај комад рађен је по мотивима драме "Час" Ежена Јонеска, а у режији и адаптацији Горана Бјелановића.

Дан касније публика ће видјети представу "Српска драма - Велика драма" из Крушчића у Србији. Ријеч је о познатом тексту Синише Ковачевића коју је режирао Дејан Цицмиловић.

Љубитељи позоришта видјеће и представу "Ко то тамо" Градског позоришта Требиње, а дан касније комад "Недоразбирање" Театра "Гоце Делчев" из Куманова у Македонији.

На репертоару је и представа "Тетовиране душе" Градског позоришта "Горан Стефановски" из Смедеревске Паланке, те комад "Слушкиње" аутора Жан Жена, а у извођењу Драмске скупине "еРКаВе" из Загреба, Хрватског студија свеучилишта у Загребу и Француског клуба Вараждин у режији Кристијана Јелзечића.

И на крају, посљедњег дана фестивала, 31. јула биће изведена представа "Скидајте се до краја", аутора Антонија Мекартена и Стивена Синклера у извођењу Босанског културног центра и КУД "Алем Алић" из Грачанице.

И ове године све представе ће бити одигране у позоришној сали Културног центра у Требињу, гдје ће посљедњег дана фестивала бити додијељене награде најбољима.

"Фестивал фестивала" ове године се одржава под покровитељством Града Требиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана