Требиње: Отворена изложба “Србија, земља фресака”

Срна
Требиње: Отворена изложба “Србија, земља фресака”

ТРЕБИЊЕ - Изложба “Србија, земља фресака”, на којој је представљена 41 копија фресака из Цркве Богородице Љевишке у Призрену, вечерас је отворена у Музеју Херцеговине Требиње, у оквиру “Дучићевих вечери поезије”.

Аутор изложбе Бојан Поповић, који је и управник Галерије фресака Народног музеја Србије у Београду, рекао је новинарима да ће требињска публика имати прилику да види 41 од укупно око 150 копија фресака из Цркве Богородице Љевишке у Призрену, задужбине краља Милутина.

“Копије фресака урадили су познати конзерватори Зденка и Бранислав Живковић 50-их година прошлог вијека, а изложба је од тада организована широм Србије, Европе и свијета - у Француској, Њемачкој, Финској, Данској, Канади, САД, Јапану, Индији, Чехословачкој, Пољској, Норвешкој и Швајцарској”, додао је Поповић.

Он је указао на значај изложбе јер представља живопис Цркве Богородице Љевишке, који је у 14. вијеку наручио краљ Милутин, за кога је познато да је владао 40 година и подигао 40 цркава.

Директор Музеја Херцеговине Требиње Ивана Грујић истакла је да овом изложбом успостављају сарадњу са Народним музејом Србије, јер је то прва њихова изложба у Требињу.

“Црква Богородица Љевишка у Призрену данас је опкољена бодљикавом жицом и ово је један од начина да се упознамо о изузетном богатству средњовјековног живописа са Косова и Метохије и нашој баштини која је на УНЕСКО-вој листи свјетске културне баштине”, нагласила је Грујићева.

Начелник Одјељења за заштиту културно-историјског насљеђа Министарства просвјете и културе Републике Српске Милица Котур истакла је да је фреска једна од најсавршенијих сликарских изражаја, која има непролазну вриједност, посебно у животу православног хришћанина.

Начелник градског Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање Слађана Скочајић је рекла да та изложба указује на значај духовности и јединства српског народа с обје стране Дрине.

Изложба је организована у сарадњи Музеја Херцеговине у Требињу и Галерије фресака Народног музеја у Београду и биће отворена до 5. децембра.

Црква Богородица Љевишка у Призрену Српске православне цркве /СПЦ/ је грађена од 1306. до 1307. године на остацима старијег храма из 13. вијека, а осликали су је од 1310. до 1312. године дворски сликари краља Милутина.

Црква је била саборни храм призренских епископа и митрополита СПЦ-а, а у доба турске владавине претворена је у џамију, да би 1912. поново постала црква.

Оштећена је погрому 17. марта 2004. године, као и већина цркава на Косову и Метохији, а од 2006. године налази се на Унесковој листи свјетске културне баштине, заједно са Високим Дечанима, Пећком патријаршијом и Грачаницом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана