Требиње: Отворена изложба слика Милана Маринковића, присутан и премијер Српске

Срна
Требиње: Отворена изложба слика Милана Маринковића, присутан и премијер Српске

ТРЕБИЊЕ - Изложба слика београдског сликара Милана Цилета Маринковића отворена је вечерас у Музеју Херцеговине у Требињу, у присуству премијера Републике Српске Радована Вишковића.

Изложбу је отворио градоначелник Требиња Мирко Ћурић, у оквиру Преображењских свечаности, поводом славе града Требиња и Саборног храма.

Ћурић је истакао је да је Маринковић један од најзначајнијих представника савременог српског сликарства чија ће изложба бити отворена мјесец дана у Требињу.

Он је додао да Маринковић својим стваралачким опусом обогаћује културне сцене Париза, свјетске метрополе културе, те да је имао више од 100 самосталних и 250 групних изложби, те подсјетио да је за умјетничке заслуге добитник националног признања за врхунски допринос култури Србије, као и Ордена Карађорђеве звијезде.

“Слободни смо рећи да, ако Србију и Републику Српску посматрамо јединственим духовним простором, тако себи дајемо за право и да се поносимо и именујемо Мринковића нашим умјетником”, рекао је Ћурић и додао да су почаствовани што је изложба отворена за славу града, који ће увијек подржавати умјетност и умјетнике.

Аутор је рекао да је су представљене 24 слике из различитих периода његовог стваралаштва, које су излагане на другим великим изложбама.

Маринковић је напоменуо да је у припрему изложбе била укључена и његова кћерка, принцеза Даница Карађорђевић која је графички дизајнер.

Он је навео да је, поред ове, тренутно отворена и изложба његових слика у Српском културном центру у Паризу.

Маринковић је истакао да је у Требињу био прије 30 година и да ће поново радо долазити и бити чест гост.

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић рекла је да је Маринковић један од наших најистакнутијих савремених сликара, те напоменула да је он са још 20 других сликара за вријеме прошлог рата поклонио једну слику Музеју Херцеговине.

Она је навела да је ова изложба договорена приликом недавне посјете Музеју његове кћерке принцезе Данице Карађорђевић и принца Филипа, када су пожељели да виде ту слику у Музеју Херцеговине.

Отварању изложбе су присуствовали принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић, градоначелник Никшића Марко Ковачевић, генерални директор “Електропривреде” Републике Српске Лука Петровић и многи други гости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана