Требиње: Јубилеј писане ријечи

Ратомир Мијановић
Требиње: Јубилеј писане ријечи

Требиње - За нешто више од деценије и по рада, иако ради у екстремно тешким финансијским условима, Књижевна заједница "Јован Дучић" из Требиња остварила је риједак издавачки успјех - наредна књига са издавачком ознаком овог друштва биће чак шездесета у низу.

- За овако кратак период у Требињу раније не би изашло десетак или петнаест књига, а камоли шездесет. Када смо размишљали да обиљежимо, као мали јубилеј, излазак нашег педесетог издања, јавност је заиста била изненађена да се неко одважио да објави толико књига. Морам да додам да никада нисам на врата ниједне фирме закуцао да тражим спонзора. То су радили аутори. Можда је то разлог што су људи у нас имали велико повјерење - сами су тражили и штампарије и новац за штампање. Наравно, Књижевна заједница никада није ни имала новац за штампање књига - каже Новица Телебак - Тени, уредник издавачке дјелатности Књижевне заједнице.

- Новац који на годишњем нивоу добије ово друштво, обично између 3.000 и 4.000 КМ, једва да је довољан за плаћање комуналија, израду плаката за књижевне вечери, а камоли за штампање књига - каже наш саговорник.

У "стваралачком нереду" свог кабинета у поткровљу зграде Народне библиотеке у Требињу, Телебак, зачудо с лакоћом, налази у хрпама књига она издања Књижевне заједнице која би по нечему ваљало издвојити, а међу којима најважније мјесто заузимају књиге из едиције о Јовану Дучићу.
И поред већ завидног броја објављених наслова, Телебак сматра је постоји и област у којој је издавачка дјелатност Књижевне заједнице још остала дужна читаоцима. И то оним најмлађим. Ријеч је о књижевности коју је, како сматра Телебак, најтеже писати - дјечијој поезији. Тим прије што у ладицама на штампарију чека десетак таквих књига у рукопису.

- Љубивоје Ршумовић је имао жељу да овдје објави књигу, а то би наравно више значило Херцеговини него Љубивоју, који можда једино још на Мјесецу нема објављену поезију. Добрица Ерић, такође… Само четири или пет књига смо успјели да објавимо у тој библиотеци. А сви смо ми, као пјесници, расли до своје посљедње ријечи, са оном првом из дјетињства. Чувени пјесник за дјецу Веља Милошевић једном је рекао да дјечијом поезијом и почињу и завршавају снови. Онолико колико је велика поезија коју нудимо дјеци, толико ћемо имати и пјесника. Онај ко није читао дјечију поезију никада неће постати ни велики пјесник - закључује Телебак.

Сајам

Новица Телебак каже да се за издаваштво Књижевне заједнице одавно чуло и на најпрестижнијем сајму књига у региону, захваљујући пријатељству са Стевом Ћосовићем из београдске издавачке куће "Свет књиге" и његовој "слабости" према Херцеговцима.

- Већ девет година се Књижевна заједница "Јован Дучић" заједно са "Светом књиге" појављује на београдском Сајму књига. Свих ових година били смо почаствовани - и ја и све наше књиге, сви књижевници и други аутори наших издања - приликом да се представимо, заједно са издањима ове куће, на њиховом штанду - каже Телебак.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана