Требиње град aтеље сликара са свих меридијана

Ратомир Мијановић
Требиње град aтеље сликара са свих меридијана

Требиње - Требиње је ових дана својеврсна културна престоница Српске. Након успјешно окончаног Фестивала медитеранског филма, који је окупио бројна велика имена српског и југословенског филма, Требиње су походили и ликовни умјетници са свих страна свијета.

Изложбом радова насталих на умјетничкој колонији у Дучићевој улици затворена је Десета међународна умјетничка колонија "Ластва 2015". Према ријечима оснивача колоније, академске сликарке Радмиле Лиздек, колонија је и ове године окупила сликаре из региона и свијета.

- У Дучићевој улици изложено је 27 радова, углавном уља на платну које је 17 умјетника из Француске, Италије, Аустрије, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Србије и БиХ посљедњих десетак дана стварало у требињском Дому пензионера - навела је Лиздекова.

Лаура Елеро, сликарка из Италије, не крије одушевљење Требињем.

- Овдје сам први пут. Мој рад је комбинација различитих техника, први пут дизајнирам реално. Друга фаза осликава моје емоције. Волим много боја, које су јако изражајне у Требињу. Радим улицу, на којој сам осликала много боја. Гледам у унутрашњост куће и користим плаву и љубичасту боју - рекла је Лаура.

Додала је да јој се много допао стари мост, који је насликала.

- По професији сам дизајнер и на намјештају који дизајнирам осликавам различите ствари. Убацујем моју умјетност на предмете, било да је ријеч о столовима, столицама или нечем другом. Требиње је диван град за живот, чини ми се. Свиђа ми се овдје, веома - одушевљена је била Лаура.

На колонији је учествовао и сликар из Париза Жоел Персон, иначе рођен у Абиџану у Обали Слоноваче. Годинама живи и ради у престоници Француске, гдје је сликарство и студирао у Националној школи за умјетност, и каже да му Париз не недостаје док је у Требињу.

- Академски сам сликар много година, у школи за умјетност у Паризу завршио сам визуелну умјетност и први пут сам на овој колонији. Овај град је много другачији од Париза и много ми се свиђа. Људи, простор, амбијент, све то веома ми се свидјело - казао је Персон.

Сликар из Србије Зоран Тешановић из Сечња на колонији учествује трећи пут.

- У овом амбијенту осећам се као у свом атељеу. Рад у овој колонији доживљавам баш као рад у свом другом, резервном летњем атељеу. Одушевљавају ме град, људи, пејзажи. Требиње стварно посебно инспирише - каже Тешановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана