Традиција темељ наше будућности

Љиљана Алексић
Традиција темељ наше будућности

Бијељина - Подизањем заставе и полагањем цвијећа на споменик великану српске народне пјесме у Бијељини је почела традиционална манифестација "Вишњићеви дани 2016".

Манифестацију, коју организују град Бијељина и Градски одбор СПКД "Просвјета", под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, у петак у подне отворио је градоначелник Бијељине Мићо Мићић, који је позвао грађане да наредних дана присуствују програмским садржајима посвећеним слијепом гуслару.

- У наредних пет дана биће реализован богат културни програм и веома нам је важно да грађани присуствују - истакао је он.

Програмом су предвиђени бројни садржаји све до 8. новембра када је планирано затварање овогодишње манифестације.

О значају манифестације која слави име најпознатијег српског гуслара, који се дружио се с устаничким војводама и који је добијао награде и признања, говорила је и предсједник Градског одбора СПКД "Просвјета" Душанка Новаковић.

- Настојали смо да и ове године традиционално спојимо са модерним, јер оне вриједности које су трајне темељ су свега оног што представља нашу будућност у културном и духовном смислу - нагласила је Новаковићева.

Догађај у част великана који је још као дијете ослијепио од великих богиња, а послије тога постао професионални пјевач, одржава се већ 23. пут. Битно је оживјети успомене на човјека који је са гуслама у рукама путовао по читавом Босанском пашалуку, па и даље, све до Скадра. По селима и на манастирским саборима пјевао је Србима, а пролазећи кроз градове пјевао је на дворовима турских првака. Двије публике тражиле су различите пјесме, тако да је Вишњић имао два различита репертоара, један за своје хришћанске, а други за муслиманске слушаоце. Његове пјесме о Светом Сави карактеристичне су за манастирски, хагиографски репертоар слијепих пјевача.

Садржај за викенд

5. новембар

* 10 часова - Такмичење рецитатора и бесједника - основне школе (Галерија Центра за културу)

* 13 часова - Културно-умјетнички програм Савеза слијепих и слабовидих РС (Народна библиотека "Филип Вишњић")

* 14 часова - Такмичење рецитатора и бесједника - средње школе и студенти (Галерија Центра за културу)

* 18 часова - Представљање 43. и 44. броја часописа "Српска вила" (Галерија Центра за културу)

6. новембар

* 8.30 часова - Присуство литургији у манастиру Тавна и поетски час пред спомеником Филипа Вишњића у Трнови

* 19 часова - Клавирски концерт мр Александре Радосављевић (Галерија Центра за културу)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана