Традиција инспирација за младе

Снежана Тасић
Традиција инспирација за младе

Приједор - Фестивал цртежа и музике са темом "Нит по нит", који се одржава осми пут у приједорској "Галерији '96", окупио је пет младих умјетница из Београда.

Ријеч је о студенткињама завршних година београдског Факултета примењених уметности, које ће своју креативност показати путем ткања.

Виши умјетнички сарадник на овом факултету Златко Цветковић је истакао да је фестивал замишљен као радионица на којој ће бити представљена техника хоризонталног ткања.

- Студенткиње ће на разбојима показивати ову занимљиву технику, а пошто је интересовање Приједорчана велико, имамо и два мала рама, где деца могу да пробају ткање - рекао је Цветковић.

Додао је да модерно вријеме ипак није у потпуности искључило примјену ткања и етно-мотиве, али је условило њихову ограничену примјену у индустрији.

- У питању су модерне интерпретације нечега што идеју црпи из традиционалних мотива, па правимо уникатне моделе разних одевних предмета, првенствено шалова - казао је Цветковић.

Најавио је да ће на затварању фестивала, 16. маја, свим Приједорчанима, поред радова насталих на овој радионици, представити и дјела студената са Факултета примењених уметности, која су рађена посљедњих десетак година.

Студент треће године на смјеру дизајн текстила Ина Крстајић је рекла да је креативност и љубав према бојама довела до факултета.

- Пошто много времена проводимо на факултету ово нам је добар вид праксе и сусрета са људима и њиховим виђењем нашег рада. Приједорчани су гостољубиви, тако да ће ово за нас бити изванредно и непоновљиво искуство - казала је Крстајићева.

Међу студентима је и једна Приједорчанка, самоука ткаља Ивана Тошић, која се ткањем бави из разоноде, а иначе је конфекцијски техничар. Завршила је курс ткања и добила разбој као рођендански поклон.

Џез

Директор "Галерије '96" Тихомир Илијашевић најавио је да ће сутра увече бити одржан концерт београдске групе "Јар".

- То је чувена московска боемска кафана, а групу која носи то име чине четири академска музичара и пјевачица Наталија Јаковљева - казао је Илијашевић и додао да је дио програма и концерт џез музике предвиђен за 16. мај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана