Топ у РС на љето

Але­ксан­дра Гли­шић
Топ у РС на љето

Бео­град - Филм "Топ је био врео" пре­ми­је­ру у Ре­пу­бли­ци Српској тре­ба­ло би да има на првом фес­ти­ва­лу бал­кан­ског ко­про­ду­кци­оног фил­ма у Ко­зар­ској Ду­би­ци.

На­ја­вио је ово глу­мац и про­ду­цент Ти­хо­мир Ста­нић, под­сје­ћа­ју­ћи да ће филм "Топ" у ре­жи­ји Сло­бо­да­на Скер­ли­ћа пре­ми­јер­но би­ти при­ка­зан на 42. бео­град­ском Фес­ту, ко­ји ће би­ти одржан од 28. фе­бру­ара до 9. мар­та.   

Ри­јеч је о фил­му ко­ји је нас­тао ин­спи­ри­сан ис­то­име­ним ро­ма­ном Вла­ди­ми­ра Ке­цма­но­ви­ћа, снимљен је у про­ду­кци­ји "Дри­на фил­ма" и "Бал­кан фил­ма", а ко­про­ду­цент је Ра­дио-те­ле­ви­зи­ја Ре­пу­бли­ке Српске. Ке­цма­но­вић је за ово дје­ло до­био на­гра­ду "Ме­ша Се­ли­мо­вић". При­ча је смје­ште­на у ра­тно Са­ра­је­во, одно­сно у зи­ме 1992. и 1993. го­ди­не.

- "Топ" отва­ра Фест у Бео­гра­ду, а по­што је ве­ћи­на сце­на снимљена у Ко­зар­ској Ду­би­ци, она се на­ме­тну­ла као пра­ви избор за прво при­ка­зи­вање у Српској. Фес­ти­вал бал­кан­ског ко­про­ду­кци­оног фил­ма при­пре­ма­мо већ не­ко­ли­ко ме­се­ци, а пла­ни­ра­но је да тра­је од 7. до 12. ју­ла у Ко­зар­ској Ду­би­ци - ка­же Ста­нић.

До­да­је да про­грам фес­ти­ва­ла још ни­је зао­кру­жен, али је по­зна­то ко ће пра­ви­ти избор фил­мо­ва.

- Се­ле­ктор је угле­дни фил­мски кри­ти­чар и про­ду­цент Не­над Ду­кић, а у окви­ру фес­ти­ва­ла би­ће ор­га­ни­зо­ва­на и дво­дне­вна три­би­на - дис­ку­си­ја о мо­гу­ћнос­ти­ма фил­мске ко­про­ду­кци­је на Бал­ка­ну - от­крио је Ста­нић.

Про­ду­цент и глу­мац ка­же да их у иду­ћем пе­ри­оду оче­ку­је мно­го фес­ти­ва­ла, на ко­ји­ма ће се пред­ста­ви­ти ос­тва­рењима у про­ду­кци­ји "Дри­на фил­ма" и "Бал­кан фил­ма".

- Филм "Ма­ли Бу­до" ре­ди­теља Да­ни­ла Бе­ћко­ви­ћа, чи­ји је ко­про­ду­цент "Бал­кан филм", би­ће пред­стављен у ја­ну­ару на фес­ти­ва­лу "Кус­тен­дорф" на Мо­крој Го­ри - ре­као је Ста­нић.

Еки­па

Глу­ма­чку еки­пу фил­ма "Топ је био врео" чи­не Бо­ја­на Маљевић, Слав­ко Шти­мац, Ани­та Ман­чић, Але­ксан­дар Стој­ко­вић, Жељко Стје­па­но­вић, Сте­фан Бун­да­ло, Сан­дра Љубо­је­вић... Гла­вна уло­га по­вје­ре­на је дје­ча­ку Ста­ни­сла­ву Ру­чно­ву из Ко­зар­ске Ду­би­це.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана