Топ је био врео и Дуповац најбољи

Цвија Мркоњић
Топ је био врео и Дуповац најбољи

Нови Сад - Филм "Топ је био врео" редитеља Слободана Скерлића најбоље је остварење на "Синема сити" фестивалу у Новом Саду, одлучио је жири критике ФИПРЕСЦИ Србија.

Фестивалски жири у оквиру такмичарског програма "Национална класа" награду за најбољу мушку улогу додијелио је Мухамеду Дуповцу за улогу у истом Скерлићевом остварењу.

- Издвојио се филм који је Скерлић успео да уобличи у једну жестоку причу, повремено и црнохуморну, која нам се не тако давно догодила, и да избегне Кваку 22 која је вребала да филму да и политичку боју - наведено је у образложењу Међународне федерације филмских критичара (ФИПРЕСЦИ).

Према образложењу фестивалског жирија, седамнаестогодишњи Дуповац награђен је због зреле и емотивне изведбе несташног дјечака који одраста у драматичним ратним околностима.

- Сматрам да ће ми награда бити одскочна даска у каријери. Одушевљен сам, али ми је још нестварно да сам награђен. Рад на филму био је сјајан, сарађивао сам са одличном екипом - казао је Дуповац уз увјерење да ће овај филм добити још признања.

Директор "Балкан филма" и глумац Тихомир Станић у чијој продукцији је филм снимљен каже да је ово први фестивал на којем је Скерлићево остварење приказано, што представља одличан почетак.

- Вест о награди ме изузетно обрадовала. Мислим да ће филм на будућим фестивалима победити и у другим категоријама. Премијеру у Републици Српској планирамо за новембар или децембар - каже Станић.

Скерлић је снимио филм инспирисан истоименим романом Владимира Кецмановића, већи дио снимљен је у Српској, а у екипи су и глумци из РС.

У оквиру такмичарског програма "Национална класа" на новосадском фестивалу редитељски првенац Мине Ђукић, "Непослушни", освојио је награде за најбољи филм, режију и главну женску улогу.

Роман

Роман "Топ је био врео" говори о теми ратног Сарајева, а у центру приче је дјечак који је у рату остао без родитеља. Владимир Кецмановић је за роман добио награду "Меша Селимовић", а дјело је изазвало оштре књижевне полемике у региону и било предмет бројних расправа међу писцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана